Bosilegrad: Na Uskršnjem festivalu preko 800 dece iz devet zemalja

Zvanično otvaranje Uskršnjeg festivala u Bosilegradu biće prvog dana Uskrsa, kada će organizatori uručiti nagrade svim dosadašnjim pobednicima, nakon čega sledi takmičenje u tucanju jajima, obavestio je javnost organizator.

Takmičenje će se sprovesti u dve kategorije dece do 5 i 15 godina.

Finale festivala zakazano je za ponedeljak, 9. april, za kada se sprema defile kukera iz Pernika. U završnoj fazi takmičenja biće proglašen ovogodišnji pobednik i izabrano najoriginalije i najlepše ofarbano jaje.

Glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” u Bosilegradu Aleksandar Dimitrov rekao je da će organizator svim učesnicima i pobednicima uručiti robne nagrade, pehare i medalje.

- Uskršnji festival je san svakog deteta, a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra.

S obzirom na to da se jubilarni festival održava u godini predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto „Jedinjenje nas čini moćnijim”, naša zajednička misija je da pošaljemo poruke ljubavi, razumevanja i suživota za jedan lepši i bolji svet pun nade, bez granica i predrasuda – rekao je Dimitrov.

Kruna priznanja za dugogodišnje zalaganje u organizovanju Uskršnjeg festivala u Bosilegradu, očuvanje tradicije i običaja, Program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), nagradio je bosilegradski festival EFFE znakom (LABEL) za 2015. i 2016. godinu, naglašavaju organizatori.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji 2016. godine proglasio je Uskršnji festival za dešavanje od izuzetnog značaja za Bugare u Srbiji.

Festival, koji se dvadeset peti put održava u organizaciji Udruženja građana „Glas“, započeo je 1. aprila, likovnom kolinijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i drugih gradova širom Srbije i Bugarske.

Izložba slika po uskršnjim motivima, biće priređena 6. aprila u Centru za kulturu u Bosilegradu.

Program festivala predviđa dve pozorišne predstave teatra iz Budimpešte i Sofije, koncertni program istaknutih bugarskih folklornih ansambala, koncerte pop i dens grupa iz Bugarske.

Povodom godišnjice festivala, udruženje „Glas“ organizovalo je konkurs za najlepšu fotografiju predstojećeg i proteklih festivala, a takmičar sa najlepšom razglednicom bosilegradskog Uskršnjeg festivala dobiće na poklon fotoaparat.

Najnovije vesti