Bosilegrad dobio dvojezične nazive ulica

Vranje - Ulice koje nisu imale naziv u Bosilegradu dobile su nedavno dvojezična imena po znamenitim ličnostima i događajima koji su važni u istoriji Srbije i Bugarske.

Na srpskom i na bugarskom jeziku su, osim naziva ulica, i saobraćajni putokazi, nazivi ustanova i sl.

- Postoji i Maršala Tita, postoji i Georgi Dimitrov i Emanuel Pop Dimitrov i Vuk Karadžić, tako su ljudi hteli.

Naša komisija, tj. komisija koja je pri opštini, išla je iz ulice u ulicu i kako su sami meštani želeli da se zovu njihove ulice opština je to ispoštovala - izjavio je za RTS predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov.

- Ako bismo uzeli za primer recimo Pančevo ili neki drugi grad u Vojvodini, tamo nije samo dvojezično već malo višejezično.

Opština, odnosno Nacionalni savet, je to dobro uradio zato što nikad nije kasno - rekao je Ljuben Gligorov iz Centra za kulturu u Bosilegradu.

Dvojezična nastava primenjuje se u Osnovnoj školi Georgi Dimitrov u Bosilegradu.

Od 58 odeljenja u devet je nastava na bugarskom.

- To nije samo prilika da se deca izjasne da uče na maternjem bugarskom jeziku, već i prilika da mnogo profesora dobije posao, što je i meni isto veoma bitno - istakao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine do marta iduće godine predsedavaće Koordinaciji svih nacionalnih saveta u našoj zemlji.

Među nadležnostima nacionalnih saveta su obrazovanje, kultura, informisanje, službena upotreba jezika i pisma.

O unapređenju tih oblasti Nacionalni savet Bugara, kao predsedavajući Koordinacijom, tokom epidemije koronavirusa komunicira sa predstavnicima drugih manjina putem interneta.

Najnovije vesti