Borkin zavet: Od ponedeljka niz programa za preventivu raka dojke

Oktobar, kao mesec borbe protiv raka dojke, u Vranju će obeležiti niz akcija posvećenih preventivi, a cela kampanja imaće naziv Borkin zavet, u spomen na nedavno preminulu Vranjanku Borku Stefanović, članicu Društva onkoloških pacijanata, koje je i organizator predstojeće akcije.

Iz ovog društva u Vranju podsećaju da u Srbiji godišnje oboli oko 4.700 žena, a premine više od 1.700.

"Ako se otkrije na vreme, rak je izlečiv u 90 odsto slučajeva.

Zato stalno apelujemo da žene redovno kontrolišu grudi, zato i organizujemo Borkin zavet, zato Pregledaj se, brini o svom zdravlju", podsećaju iz Društva onkoloških pacijenata u Vranju na moto svoje akcije.

Kada je reč o programu predstojeće kampanje, ona će početi u ponedeljak 2. oktobra u 18 časova premijerom filma Grudi, u režiji Marije Perović.

Od 19.30 časova uslediće razgovor sa Sandrom Bijelac, psihonokologom u Pozorištu Bora Stanković u Vranje (ulaz besplatan).

Potom će u petak 6. oktobra od 19 časova uslediti program Trčanje pod nazivom Biram zdravlje, na Gradskom stadionu u Vranju.

Dana 16. oktobra od 13 časova planirano je predavanje o temi Zašto je preventiva važna, u okviru kojeg će govoriti prim. dr Miloš Počekovac i dr Kosta Zdravković (biće održano u Biblioteci Bora Stanković u Vranju, ulaz besplatan).

Zatim će 23. oktobra u 13 časova biti odigrana predstava pod nazivom Ispovesti, u adaptaciji i režiji Mihajla Stojkovića i Nele Dimitrijević, koju će izvesti članovi dramske sekcije Gimnazije Bora Stanković u Vranju (ulaz besplatan).

Dana 30. oktobra u 19 časova biće održan koncert Lene Kovačević, za prijatelje društva, u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Ulaznice za ovaj koncert se neće prodavati, već će biti uručene članovima, kao i pojedincima koji su od obnove društva nesebično pomagali njegov rad.

"Veliku zahvalnost dugujemo kompaniji Roche, firmama Credo doo i Rudo, Goranu Stojanoviću, Marku Čkonjeviću, Mariji Perović, Mariji Ilić, Marijani Rajić, Mihajlu Stojkoviću, Neli Dimitrijević, Pozorištu Gimnaziji, Javnoj biblioteci Bora Sanković i AK Vranjski maratonci na ogromnoj podršci", poručuju iz Društva onkoloških pacijenata u Vranju.

Najnovije vesti