BORINA NEDELJA: Promovisana knjiga mlade autorke Lidije Marković (FOTO, VIDEO)

U sklopu 52. „Borine nedelje“, u sredu je održana promocija knjige „Lilija, ne preteruj“, mlade i talentovane vranjske spisateljice Lidije Marković.

U svečanoj sali Gimnazije, škole čiji je Markovićeva đak, pored autorke govorili su dekanka Pedagoškog fakulteta u Vranju i književnica Sunčica Denić i Lidijina profesorka iz ove škole Tanja Rusimović.

Rusimovićeva je postavljajući možda i retoričko pitanje "da li je ovo roman o odrastanju", kazala da je u knjizi uočljivo da je "sočnost i živost jezika Lidiji bliža nego za nekog odraslog autora koji piše iz vizure dečaka", kao što su u prošlosti to činili neki veliki pisci poput KIša, Hesea ili Selindžera.

- Lidija je pisala o Liliji, mladoj devojci koja se zaputila u svet odraslih, ali ona piše tako da daje otiske koje svet ostavlja na njen unutrašnji život i formiranje njene ličnosti - rekla je Rusumovićeva.

Sunčica Denić kazala je da je za nju, kada je dobila rukopis, najveće iznenađenje bilo to "što je Lilija počela da piše ovu knjigu kao potpuno odrasla", ali da "Lilija zapravo nikada neće toliko odrasti da bi bila u nesaglasaju sa svojom generacijom".

- Videlo se odmah o objavljivanju knjige da je na pomolu izvestan fenomen - knjiga se čita!

U slučajnim razgovorima sa gimnazijalcima, naišla sam na ovo saznanje, moram priznati očekivano. Zašto?

Primamljivo je da se pročita nešto što nije svakodnevica, što nije klasična lektira.

Iako smo gotovo svi, a naročito mladi, deo velike globalne igre i opšte javne angažovanosti preko raznih internet mreža, ništa ne može zameniti slast našeg traganja, naših nada, naše spoznaje i iznad svega naše ljubavi.

Ne može ništa da zameni san o svemu tome.

Zato je bitno da se na ovaj način na koji je Lidija progovorila i govori - rekla je Denićeva.

Pedeset druga Borina nedelja završava se sutra, programom pod nazivom "oni dolaze" koji se održava od 19 časova u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, dok od 20 časova počinje Veče dobitnika Borine nagrade Grozdane Olujić u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju. O njenoj knjizi "Preživeti do sutra" govoriće Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Laković i Zorana Opačić, priređivač knjige.

Najnovije vesti