Borba protiv trgovine ljudima: Seksualna eksploatacija žrtava najzastupljenija

Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje SOS kutak za devojke obeležili su 30. jul – Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima uličnom akcijom i podelom edukativnih letaka, saopšteno je iz vranjskog Odbora.

- Javnost Vranja detaljnije informišemo o problemu i oblicima trgovine ljudima, kako ih prepoznati, kako se zaštiti i kome se obratiti za pomoć.

Ovom prilikom ukazajemo na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju i teško krivično delo koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja - navode iz Odbora za ljudska prava.

Rezolucijom Generalne skupštine UN 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

- Po podacima "Astre" (nevladina organizacija koja skoro 20 godina organizuje različite programe i oblike prevencije, pomoći potencijalnim i žrtvama trgovine ljudima), sada oko 80 odsto identifikovanih žrtava u Srbiji čine žene i deca sa ovih prostora, dok su ranije to mahom bile strane državljanke.

Najzastupljeniji vid eksploatacije je seksualna eksploatacija, dok smo poslednjih godina svedoci ubrzanog rasta radne eksploatacije.

Posebno je alarmantna činjenica da procenat zastupljenosti maloletnika/ca u ukupnom broju identifikovanih žrtava iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 40 odsto od ukupnog broja svih žrtava.

Starosna granica dece uvučene u lanac trgovine ljudima sve je niža, pa je sa 15‒16 godina pala na 12 do13 - navode iz Odbora za ljudska prava.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u periodu januar – jun 2019. godine u Srbiji je identifikovano ukupno 19 žrtava trgovine ljudima.

U ovom periodu bilo je ukupno 57 prijava za identifikaciju.

- Američki Stejt Department objavio je 20. juna "Izveštaj o trgovini ljudima", tzv. TIP Izveštaj za ovu godinu.

Srbija je i ove godina našla u okviru druge grupe - navode iz vranjskog Odbora.

Odbor za ljudska prava Vranje deo je Antitrafiking mreže (AT Mreža) koja u saradnji sa relevantnim akterima osmišljava i sprovodi aktivnosti s ciljem sprečavanja, smanjivanja i rešavanja problema trgovine ljudima na državnom nivou i lokalnim zajednicama u Republici Srbiji.

- Aktivnosti realizujemo i kao članica Lokalne mreže Vranja za sprečavanje trgovine ljudima - kaže se na kraju saopštenja.

Najnovije vesti