Bohurt turnirom vitezova završen Kesar fest u Vranju FOTO/VIDEO

Subota je bio udarni dan na Međunarodnom festivalu srednjovekovne kulture "Kesar fest" u Vranju koji je, posle nadmetanja viteških družina u više disciplina, završen najaktraktivnijim mogućim programom - bohurt borbama na stadionu za male sportove vranjske gimnazije.

Nakon subotnjeg otvaranja viteškog kampa, u gradskom parku u Vranju održani su turniri u bacanju koplja, bacanju sekire i bacanju buzdovana u dalj.

Predveče je održan i turnir u streličarstvu, da bi u večernjim časovima usledio kulturno umetnički program i turnir u "bohurtu".

Bio je to prvi viteški turnir ove vrste u Vranju, a osvojio ga je Nenad Čučković, drugi je bio Žarko Stanić, a treći Dragan Andrejić.

Kesar fest počeo je u petak svečanim defileom učesnika, viteških družina iz Srbije i Mađarske.

Održani su sadržaji za najmlađe, kroz tzv. soft bohurt sport za decu u specijalno postavljenoj areni gde se održavao mini turnir.

- Posetioci su mogli da učestvuju na ovoj manifestaciji i to u svim disciplinama u kojima su se takmičili učesnici, a profesionalne bohurt borbe jedan na jedan održane su po profesionalnim standardima, sa sudijom u ringu.

Nagrade za mališane

Za mališane je priređen program pod nazivom "Naslikaj svoj srednjovekovni štit". Deca su po svom viđenju slikala kako otprilike zamišljaju štitove koji su postojali u srednjem veku, a tročlani žiri odabrao je najlepši likovni rad. Pored medalje za prvo mesto nagrađeni su dobili pravi štit, oslikan onako kako su ga sami dizajnirali, kao trajnu uspomenu.

Festival je okončan u nedelju kada je bio dan rezervisan za dodelu zahvalnica i medalja.

Iz Srbije su na vranjskom Kesar festu učestvovale viteške družine Beli orlovi, Žuta sova, bohurt borci reprezentacije Srbije, Konjički klub Zapadna Morava, Sveti longin iz Sente i viteške družine iz Mađarske.

Za publiku je izuzetno atraktivno bilo prisustvo sokolara iz Kraljeva, za najmlađe jahanje ponija i konja uz nadzor ljudi iz Konjičkog kluba Zapadana Morava, kao i igre vatrom viteške družine iz Mađarske.

Festival je imao za cilj da predstavi običan život, a posebno svečane događaje koji su se obeležavali na dvorovima slavnih Nemanjića.

- Na taj način, istovremeno se radi na promociji veštine i zanata iz doba srednjeg veka, očuvanju tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa - naveli su organizatori.

Organizatori festivala su Turistička organizacija grada Vranja i Viteška družina Žuta sova.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.

Igre vatrom viteške družine iz Mađarske možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti