Blizanci iz Vranja kreiraju predstavu u Nikšićkom pozorištu

Jug Đorđević, reditelj iz Vranja koji živi i stvara u Beogradu, imaće u ponedeljak 20. decembra premijeru u Nikšićkom pozorištu u Crnoj Gori sa predstavom Osvrni se u gnjevu po tekstu Džona Ozborna, za koji je muziku uradila njegova sestra bliznakinja Julija Đorđević.

"Jedna od tema koju Ozborn portretiše jeste klasna borba, a sa druge strane su mladi ljudi, kojima ja pripadam generacijski, koji su besni i u stalnoj potrebi da nešto menjaju, a nisu baš spremni sebe da promene.

Mislim da je to nešto što sam prepoznao kao jako važan trenutak danas u svetu i želeo sam da to sa ovim ljudima u Nikšiću istražim", kazao je Đorđević još na početku rada na predstavi sa ansamblom koji počinje ponovo da funkcioniše nakon dvogodišnje produkcijske pauze.

Osim vranjskog dvojca u produkciji predstave učestvovale su gotovo stalne Jugove saradnice dramaturškinja Tijana Grumić, scenografkinja Andreja Rondović i kostimografkinja Velimirka Damjanović.

U predstavi igraju Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Maja Stojanović, Gordana Mićunović i Boban Čvorović.

Jug

Jug Đorđević rođen je u Vranju. Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek pozorišna i radio režija u klasi prof. Nikole Jevtića i Dušana Petrovića. Diplomsku predstavu Kaskader autora Strahinje Madžarevića, režirao je na jubilarnom desetom FIST-u (Festivalu internacionalnog studentskog teatra) u Beogradu. Prvu profesionalnu režiju potpisuje u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, tekst Tijane Grumić Kepler 452-b. Za istu predstavu Tijana i Jug podelili su „specijalnu nagradu za novu pozorišnu osećajnost“ na festivalu Joakim Vujić u Novom Pazaru. Ista predstava našla se u glavnoj selekciji Sterijnog pozorja 2018 godine. Te iste godine režira u Narodnom pozorištu u Užicu, komad Ognjena Obradovića Kako održavati fikus i dramom Triptih o radnicima (Sara Radojković, Strahinja Madžarević i Tijana Grumić) u njegovoj režiji, otvara se novo Gradsko pozorište Čačak. Decembra iste godine režira komad Dolce vita Jelene Paligorić u Operi i pozorištu Madlenianum. Početkom 2019. godine u Kraljevačkom pozorištu režira komad Sumnja Džona P. Šenlija. Iste godine na festivalu Joakim Vujić u Kraljevu dobija specijalnu nagradu za režiju za predstave Sumnja i Triptih o radnicima. Krajem godine režira dramatizaciju Tijane Grumić Nečista krv u Pozorištu Bora Stanković u Vranju i komad Jedan Edip Armanda Nascimenta Roze u Narodnom pozorištu u Nišu. Dobitnik je nagrade za najbolju režiju na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, za režiju predstave Nečista krv. Početkom 2021. u Beogradskom dramskom pozorištu režira komad Rajnera Vernera Fasbindera Kišne kapi na vrelom kamenju, kao i Tramvaj zvani želja Tenesija Vilijamsa u Narodnom pozorištu u Somboru. Iste godine u Gradskom pozorištu Čačak režira komad O Gilgamešu Tijane Grumić, kao i komad Fleke iste autorke u Kraljevačkom pozorištu.

Julija

Julija Đorđević, Vranjanka koja je radila muziku za ovu predstavu, vokalna je umetnica i flautistkinja. Rođena je u Vranju gde je završila Osnovnu i Srednju muzičku školu Stevan Mokranjac. Diplomirala je na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju. Od svog najranijeg detinjstva glumi i peva u pozorišnim predstavama, istražuje muziku i zvuk u raznim oblicima, posvećujući pažnju novim načinima slušanja i kreiranja muzike. Komponuje muziku za decu. Drži muzičke radionice za decu i komponuje primenjenu muziku. Radi na polju "vremenske i prostorne umetnosti čiji imerzivni pristup uključuje zvučnu umetnost, glas, video, instalaciju, intervenciju u prostoru i formi sonične skulpture". Piše muziku za pozorišne predstave (učinila je to i za Nečistu krv u Vranju koju je režirao takođe Jug Đorđević) zasnovane na atmosferičnosti, monohromnoj ravni, tonalnosti i atonalnosti, uglavnom koristeći zvuk u svojoj fundamentalnoj formi. Njena autentičnost kao vokalne umjetnice leži u prefinjenoj vokalnoj estetici, tembru i frekfenciji glasa koja pravi spoj između primordijalnog i savremenog vokalnog izražavanja. Svojim glasom ona stvara apstraktni osjećajni crtež u vremenu i prostoru u kome se nalazi. Živi i radi u Sloveniji.

Najnovije vesti