Bliske veze Vranja i Makedonije

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić organizovao je prijem za predstavnike Republike Makedonije u Srbiji, ambasadora Vaska Grkova, predsednika Nacionalnog saveta Makedonske nacionalne zajednice u Srbiji Borče Veličkovskog, predsednika udruženja "Goce Delčev" Peca Risteskog i članove ovog udruženja.

Antić je poželeo dobrodošlicu gostima i izrazio spremnost i otvorenost lokalne samouprave za svaki vid saradnje sa Makedonijom.

- Ovo je prvi inicijalni sastanak sa novim ambasadorom u cilju prepoznavanja zajedničkih sfera interesovanja i tačke vezivanja naših država, ali i grada Vranja i gradova u Makedoniji.

Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa udruženjem "Goce Delčev" i nadam se da će ona u narednom periodu biti još bolja.

Potrebno je postaviti konkretne zadatke i ciljeve za saradnju na svim nivoima, koja će omogućiti realizaciju projekata na obostrano zadovoljstvo - rekao je Antić.

Ambasador Makedonije u Srbiji, Vasko Grkov zahvalio se na prijemu i naglasio veliku ulogu udruženja "Goce Delčev" u izgradnji odnosa Srbije i Makedonije.

- Zahvalio bih se na kvalitetnoj saradnji i podršci koju pružate našem udruženju.

Otvoreni smo i spremni za svaki vid saradnje sa vašom lokalnom zajednicom i državom.

U ekonomskoj sferi potrebno je ostvariti konkretniju saradnju, a jedan od načina je međusobna saradnja Regionalnih privrednih komora.

Takođe, zainteresovani smo i za saradnju u sferama kulture i obrazovanja.

Kao jedan od načina je i bratimljenje gradova naših država, koji bi doprinelo ostvarivanju zajedničkih interesa - naveo je Grkov.

Predsednik Nacionalnog saveta Makedonske nacionalne zajednice u Srbiji Borče Veličkovski naglasio je izuzetnu saradnju Grada Vranja sa ovom zajednicom.

- Jedan od prioriteta na polju obrazovanja je uvođenje makedonskog jezika kao predmeta u osnovnim školama.

Sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije već su dogovorene aktivnosti i uskoro se očekuje se realizacija ovog projekta - izjavio je Veličkovski.

Predsednik udruženja "Goce Delčev" Peca Risteski , zahvalio se lokalnoj samoupravi na dugogodišnjoj podršci i pomoći ovom udruženju.

Najnovije vesti