Bizel: EU za migrante u Srbiji donirala 100 miliona evra (FOTO, VIDEO)

Nikola Bizel, šef Operacije u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, započeo je posetu Vranju obilaskom Tranzitno-prihvatnog centra za migrante u Motelu Vranje.

On je sa svojim saradnicima obišao nekoliko migrantskih soba, uveravajući se u solidne uslove smeštaja izbeglica i razgovarao sa članovima porodica sa Bliskog Istoka koje trenutno žive na ovoj lokaciji u Vranju.

Bizel je istakao je da je EU, od početka priliva migranata 2015. godine, sa skoro 100 miliona evra najveći donator Srbiji u u upravljanju migracijama.

- Svesni smo da odgovor Srbije na ovaj problem, ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijoj teritoriji borave migranti i izbeglice.

Zbog toga EU pruža njima pomoć, kako bi se unapredili kapaciteti i pružile potrebne zdravstvene, komunalne i obrazovne usluge.

I u narednom periodu EU će nastaviti da podržava insitucije RS, kako bi se na adekvatan način odgovorilo potrebama za rešavanje ovog problema - dodao je Bizel.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izrazio je zadovoljstvo stanjem smeštaja Prihvatnog centra, ističući da je on rezultat partnerskog odnosa EU, ali i državnih i lokalnih institucija.

- U cilju obezbeđivanja svih potrebnih sadržaja za migrante, prošle godine ovde su otvoreni vrtić i ambulanta, tako da migranti imaju pristojne uslove za život.

Oni su veoma dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva i nije bilo nijednog incidenta.

U narednom periodu lokalna samouprava nastaviće da pruža svu potrebnu podršku - istakao je je Antić.

Prihvatni centar u Vranju funkcioniše na kvalitetan način zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama, nadovezao se Slobodan Savović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji.

- Posebno bih se zahvalio EU koja je prepoznala potrebe i zahvaljujući toj saradnji postignuti su svetski standardi - kazao je Savović

Milenko Nikić, specijalni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da je Vranje najbolji centar za migrante, ne samo po kvalitetu smeštaja, već pre svega zbog odnosa sa lokalnom zajednicom.

- Ljudi koji ovde žive osećaju se kao deo zajednice, jer su prihvaćeni u potpunosti, a to je najvažnije - naglasio je Nikić.

U Prihvatnom centru u Vranju trenutno boravi 123 migranta.

Poseti prisustvuju državni zvaničnici uključeni u upravljanje migracijama, kao i predstavnici agencija Ujedinjenih nacija koje su sredstvima Evropske unije sprovele aktivnosti u Vranju.

Podrška Evropske unije u ovom Centru, kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, obuhvata obezbeđivanje uslova za adekvatan smeštaj, ishranu, pristup zdravstvenoj nezi, zaštitu migranata, a posebno ranjivih kategorija kao što su žene i deca.

Po planu posete, u 12.35 sati zvaničnici su posetili izložbu „Ostavljena sećanja“, koja je postavljena na platou ispred Narodnog muzeja u Vranju i čini je 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale za njima tokom trajanja Zapadnobalkanske rute i velikog prolaska migranata preko teritorije Republike Srbije.

U Domu Vojske organizovana je pretpremijera predstave u kojoj igraju lokalna i deca migranti zajedno sa roditeljima, a koja je priređena povodom obeležavanja zvaničnog dana Osnovne škole Radoje Domanović.

Delegacija EU obišla je OŠ Radoje Domanović, koja je zahvaljujući sredstvima Evropske unije dobila nove stolice i klupe, računarsku i sportsku opremu, kao i didaktički materijal.

U popdnevnim satima Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju biće uručena vredna oprema za mikrobiološku laboratoriju, a Domu zdravlja ambulantno vozilo.

Navedene aktivnosti, kojima je podržano Vranje kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Najnovije vesti