Bivši vranjski sudija ponovo na čelu izborne komisije VSS

Bata Cvetković, bivši sudija Okružnog sudu u Vranju (danas Viši sud, p.a), od pre nekoliko dana opet se nalazi na dužnosti predsednika Izborne komisije Visokog saveta sudstva (VSS).

On je tu funkciju obavljao i od 2015. godine.

Predsednik ovog tela, koje odlučuje o mnogim važnim pitanjima a pre svega organizuje i sprovodi postupak predlaganja kandidata za izborne članove VSS iz reda sudija, bira se na period od pet godina, počev od 10. oktobra ove godine kada je zvanično počela Cvetkovićeva nova-stara dužnost.

Bata Cvetković je u vranjskom pravosuđu radio do 2010. godine, kada je prešao u Vrhovni kasacioni sud gde i danas sudi u krivičnoj materiji i predsednik je Krivičnog odeljenja ovog suda.

Rođen je u Vladičinom Hanu 1957. godine, a diplomac je Pravnog fakulteta u Nišu gde je diplomirao 1980. godine.

U karijeri je bio zamenik opštinskog javnog tužioca i sudija Opštinskog suda u Vladičinom Hanu.

Potom, sudija Okružnog suda u Vranju i sudija Vrhovnog suda Srbije (od 2004. godine).

Od početka reforme sudstva 2010. nalazi se na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda.

Izborna komisija jedno je od stalnih radnih tela VSS, uz Komisiju za vrednovanje rada sudija i disciplinske organe.

Sastoji se od predsednika i četiri člana koje bira VSS iz reda sudija na stalnoj sudijskoj funkciji, uz njihovu saglasnost.

Svi izabrani članovi imaju svoje zamenike.

Mandat članova komisije traje pet godina.

Komisija između ostalog glasa o kandidatima za izbor predsednika sudova.

ČLANOVI I ZAMENICI

Uz Cvetkovića u Izbornoj komisiji VSS su i članovi Željko Škorić, sudija Upravnog suda (zamenik ovog člana je Vesna Lazarević, takođe sudija Upravnog suda), Biserka Živanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda (zamenik je Tatjana Vlaisavljević, sudija Privrednog apelacionog suda), Darko Tadić, predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu (zamenik mu je Saša Dujaković, predsednik Osnovnog suda u Nišu) i Nevenka Dimitrijević, sudija Prekršajnog apelacionog suda (sa Tanjom Šobot, sudijom Apelacionog suda u Beogradu kao zamenikom).

Najnovije vesti