Bisljimi Srpskoj listi: Borite se za interese vaše zajednice, a ne klanova u Beogradu

Ovo je zlatna prilika za Srpsku listu da bira mehanizme koji zaista promovišu interese zajednice, a ne interese određenih klanova, kreatora politike u Beogradu“, poručio je u sredu zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u Briselu, Besnik Bisljimi, povodom odluke Srpske liste da 18. decembra ne izađe na lokalne izbore na Severu.

"Srpska lista je bila deo institucija godinama, ja sam bio i jesam zamenik premijera ali imam nula susreta sa gospodinom Rakićem, nula zahteva za njegove projekte koji štite ili unapređuju interese i nula inicijativa Srpske liste u Skupštini“, kazao je Bisljimi.

Kako javlja KoSSev, u debati koja je u Prištini organizovana povodom poslednjeg izveštaja EU o napretku Kosova Bisljimi je učestvovao sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom.

Obojica su izrazili zabrinutost za trenutnu situaciju na Severu.

Bisljimi je, međutim, na debati, kako navodi Kim, izbegao da odgovori konkretno na pitanja novinara Da li vlada ima rešenje za aktuelnu krizu na severu Kosova i da li je postignut dogovor oko preregistracije vozila.

„Mi smo zabrinuti za višestruke manje stvari, a ne za to.

Treba praviti razliku o tome da li smo zabrinuti ili da li se nečemu nadamo. Nadamo se da će se nešto dogoditi. To je rizik.

Ali to svedoči i o ljubavi i ne postojanju ljubavi prema zemlji. Sve što treba uraditi jeste slediti zakon u smislu popuštanja tenzija“, kazao je Bisljimi.

Govoreći o jučerašnjem susretu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Bisljimi je kazao da je čuo mnogo dezinformacija, pa i onu o navodnom susretu i dogovoru sa srpskim pregovaračem, Petrom Petkovićem. Kaže da se sa njim nije sreo od jula meseca.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, Bisljimi je na istom događaju kazao i da „postoje elementi razgovora o mogućnostima izlaska iz krize, ali da dogovora nema“.

Prethodno je za isti medij, iz diplomatskih izvora saopšteno da je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak zvaničnoj Prištini predao novi predlog Brisela za rešenje krize na severu, a koji je juče primio Bisljimi.

„Evropska strana sada čeka odgovor – da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog“, navodi RSE.

Međutim, iz Evropske unije, kako prenosi Euronjuz, i ove navode su demantovali.

Bisljimi je upitan i o tome da li će izbori u četiri opštine na severu biti legitimni ukoliko Srbi ne izađu na glasanje.

Poručio je da institucije lokalnog ne rade za interese centralne administracije nego za interese te zajednice.

„Shodno tome kada su izbori na severu Besnik Bisljimi nema pravo glasa jer ne pripada toj zajednici.

Tu glasaju samo građani tog dela i mislim da su građani svesni važnosti da kroz glas kanališu i donošenje odluka na lokalnom nivou.

Ovo je najjači demokratski instrument preko kojeg vi nekog kažnjavate ili nagrađujete“, kazao je on.

U tom smislu se osvrnuo i na postupak Srpske liste koja je izašla iz kosovskih institucija, ali i najavila da neće izaći na predstojeće lokalne izbore na Severu – 18. decembra.

Govoreći o sve češćim pritužbama sa Severu za navodnu „brutalnost“ pripadnika specijalnih policijskih snaga prema građanim, Bisljimi kaže da te policijske jedinice imaju striktnu naredbu da budu vrlo korektne u tretmanu svakog građanina.

Informisan je i o slučaju direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića, naglasivši da navodni napad na njega od strane specijalaca nije potvrđen, već da se radi samo o sumnji.

“Pogrešno je ako izlazimo sa zaključcima za slučaj koji nema potvrdu.

Ono što sigurno znam su dve stvari: Prvo, Kosovska policija odmah je kontaktirala po informisanju pograničnu policiju sa srpske strane kako bi saznala da li je bilo zabrinutosti koja je izražena od strane gospodina Miodraga nakon prelaska granice.

Oni su rekli da on ništa nije prijavio.

Mi znamo da policijske jedinice koje su otišle na sever imaju striktnu naredbu da budu vrlo korektni u tretmanu svakog građanina jer znamo za nivo dezinformacija i manipulacije. Uloga policije na severu je velika i građani možda reaguju tako da je situacija napeta”, kazao je Bisljimi.

Naglasio je potom i da su kosovske institucije spremne da preduzmu sve mere, ali ukoliko bi se takvi slučajevi i potvrdili.

Najnovije vesti