BIRODI: Vučić najdominantniji akter u medijima, sledi Vlada Srbije

Vranje - Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sproveo je monitoring izveštavanja u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1, od 1. septembra do 15. oktobra, a od ukupno analiziranih 50 sati 21 minut i 24 sekunde 39 odsto vremena, odnosno 19 sati 35 minuta i 55 sekundi, zauzeo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučića to čini predominantim akterom, a na drugom mestu po zastupljenosti bila je Vlada Srbije sa 17 odsto, odnosno 8 sati 26 minuta i 5 sekindi, saopštio je BIRODI.

Stranke koje čine Vladu Srbije bile su zastupljene sa 3 odsto – 1 sat, 20 minuta i 50 sekundi, levo-liberalna opozicija u monitorisanim dnevnicima je bila zastupljena sa 5 odsto (2.42.44), stranke desne opozicije su dobile 8 minuta i 6 sekundi, što je manje od odsto ukupno posmatranog vremena, dok je 32 odsto vremena u analiziranim dnevnicima bilo je posvećeno ostalim akterima, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po televizijama, Aleksandar Vučić je bio dominant akter u dnevniku TV Pink57 odsto ukupno monitorisanog vremena na TV Pink, a u programu TV B92 54 odsto, što je ukupno 57 odsto ukupno posmatranog vremena na TV B92.

Vlada Srbije najviše je bila zastupljena u dnevniku TV Hepi – 37,2 odsto, što je ukupno monitorisanog vremena na toj televiziji.

Stranke vlasti su imale 12 odsto ukupno monitorisanog vremena na N1, a levo-liberalne opozicije 15 odsto i bile su najzastupljenije u centralnom dnevnku N1, dok je desna opozicija bila najzastupljenija u dnevniku na TV Hepi sa 0,7 odsto ukupno monitorisanog vremena.

Posmatrajući ton izveštavanja po navedenim akterima, predsednik Srbije je predstavljen na izrazito pozitivan način, navodi BIRODI, ističući da je od ukupnog vremena u svim dnevnicima on imao 88 odsto pozitivnog vremena, dok je Vlada Srbije dobila 76,6 odsto pozitivnog vremena.

Zbirno gledano, stranke vlasti su u analiziranim dnevnicima predstavljene pozitivno tokom 40,4 odsto vremena, a neutralno u 40,3 odsto.

Gledajući rezultate po televizijama, na RTS je predsednik bio predstavljen sa skoro tri četvrtine pozitivnog vremena, dok je Vlada predstavljena sa 67,9 odsto.

Stranke vlasti i opozicije su predstavljene značajno manje i na dominantno neutralan način, navodi BIRODI.

U dnevniku TV Pink, predsednik je bio predstavljen sa rekordnih 98,9 odsto pozitivnog vremena, Vlada sa 90,8 odsto pozitivnog vremana, a stranke vlasti sa 90,2 odsto pozitivnog vremena.

S druge strane, stranke desnice su bile potpuno negativno predstavljene sa 100 odsto negativnog vremena, dok je levo-liberalni deo opozicije takođe bio izrazito negativno predstavljen, sa 96,2 odsto negativnog vremena.

Isti način izveštavanja je konstatovan i na TV Prva i TV B92, uz razliku da stranke desnice nisu bile predstavljene u dnevnicima na ova dva kanala.

Nasuprot TV Pink, TV B92 i TV Prva, gde su vlast i vladajuće stranke pozitivno predstavljene a levo-liberalna opozicija negativno, desna opozicija je predstavljena u maloj meri, ali na pozitivan način.

Što se tiče dnevnika TV N1, predsednik Aleksandar Vučić je u posmatranim dnevnicima bio, pre svega, predstavljen negativno (47,7 odsto) i neutralno (40,8 odsto), uz 11,5 odsto pozitivnog vremena.

Vlada je u dnevnicima TV N1 dominantno predstavljena neutralno (47,6 odsto) i negativno (31,3 odsto).

Stranke koje čine Vladu su dominantno predstavljene neutralno (47,9 odsto) i negativno (45,3 odsto).

Stranke levo-liberalne opozicije u dnevnicima TV N1 su imale 54,4 odsto pozitivnog vremena, odnosno 45,6 odsto neutralnog, dok je desna opozicija predstavlja sa 100 odsto neutralnog vremena u dnevnicima TV N1, ističe u saopštenju BIRODI.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...