BIRODI: Građani zadovoljni merama Vlade Srbije

Vranje/Beograd - Građani Republike Srbije zadovoljni su snabdevenošću prodavnica u vanrednom stanju, sadržajem i sprovođenjem mera vladinog Stručnog tima za suzbijanje epidemije korona virusa, kao i solidarnošću u društvu, objavio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI je nedavno pokrenuo onlajn anketu "Život u vreme i posle COVID-a 19" koja, s druge strane, pokazuje da građani izražavaju nezadovoljstvo zbog suženog obima ostvarivanja svojih prava, kao i zbog stanja snabdevenosti apoteka lekovima i medicinskim pomagalima.

- Rezultati pokazuju da su građani zadovoljni informacijama o stanju pandemije i gde se mogu obratiti za lekarsku pomoć.

Kao glavne borce protiv epidemije vide lekare, zdravstvene ustanove, Stručni tim Vlade Republike Srbije, epidemiologe prisutne u javnosti, vojsku, policiju, škole, ali i same građane.

Uz ocenu da postoji „sistemska borba” protiv epidemije korona virusa, anketirani su ocenili da su među ministarstvima najveći doprinos do sada dali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - navodi se u izveštaju BIRODI-ja.

Najveći broj ispitanika smatra da će Srbija uspeti da se izbori sa epidemijom uz „prosečan broj” obolelih i umrlih.

Svaki peti učesnik istraživanja strahuje da bi epidemija mogla uticati da izgubi posao.

Anketirani građani su podržali pomoć države privredi i novčanu pomoć radnicima.

Međutim, ne podržavaju nacionalizaciju privatne svojine za potrebe suzbijanja epidemije, niti suspendovanje ili ukidanje društvenih mreža na internetu.

U anketi je do sada učestvovalo 345 građana.

Najnovije vesti