Biblioteka ugostila predškolce: Prvi susret sa budućim korisnicima FOTO/VIDEO

Mališani iz Predškolske ustanove Naše dete posetili su u sredu Biblioteku Bora Stanković u Vranju u pratnji svojih vaspitača, ne bi li se upoznali sa tim kakve ih sve čitalačke radosti očekuju u najstarijoj ustanovi kulture u gradu, jednog dana kada postanu njeni korisnici.

Deca su, po prirodi stvari, bila veoma zainteresovana za gotovo sve što su videli u biblioteci, a domaćini su se potrudili da im približe i razjasne sve ono što ih je zanimalo.

Direktor Gradske biblioteke Zoran Najdić rekao je za Vranje News da je ovo još jedna u nizu promotivnih aktivnosti ove ustanove, sa idejom da se najmlađa kategorija čitalaca upozna sa radom biblioteke i mogućnostima koje ova ustanova nudi najmlađima.

"Želimo da afirmišemo pisanu reč među najmlađom populacijom od malih nogu.

Mnogi od njih su naši budući korisnici, želimo i moramo da vodimo računa o tome", rekao je Najdić za naš portal.

Tanja Stamenković, vapitačica u vrtiću Dečja radost, rekla je prilikom posete biblioteci da u Predškolskoj ustanovi Naše dete trenutno rade nove osnove programa Godine uzleta.

"Akcenat je na deci, na njihovoj mašti, interesovanjima i želji za istraživanjima.

To je ono što je primarno.

Ova akcija ima veze upravo s tim aktivnostima", rekla je Stamenković.

Podsećanja radi, Vlada Srbije nedavno je podržala Gradsku biblioteku sa 2,54 miliona dinara za realizaciju projekta Najlepše za najmlađe koji podrazumeva inoviranje Dečjeg odeljenja, koje radi u sklopu biblioteke.

Adaptacija će biti prilagođena potrebama najmlađih korisnika, što podrazumeva kompletno ambijentalno unapređenje, nove police, nameštaj i najnoviju računarsku opremu.

Biće završena do septembra, tako da najmlađe čitaoce očekuje moderan i potpuno nov ambijent u prostoru od 100 kvadrata, sa knjižnim fondom od 20.000 naslova.

Intencija biblioteke je, kako kaže direktor Najdić, da i nadalje, osim nabavke gotovo svih aktuelnih naslova i iznajmljivanja knjiga najmlađoj čitalačkoj publici, organizuje kreativne radionice, susrete pisaca i pesnika sa učenicima i predškolcima, ali i brojne aktivnosti koje bi imale za cilj promociju knjige i čitalaštva.

Predškolska ustanova Naše dete je jedina te vrste u gradu.

Osnovna delatnost Ustanove je organizovano vaspitanje i obrazovanje, nega, preventivno-zdravstvena i socijalna zaštita, ishrana, odmor i rekreacija dece od šest meseci do polaska u osnovnu školu.

U svom sastavu PU Naše dete ima devet vrtića i mnogo potencijalnih, budućih čitalaca i korisnika usluga biblioteke.

Najnovije vesti