Biblioteka: Izložba o privatnoj korespondenciji tokom Prvog svetskog rata

U Odeljenju periodike Biblioteke Bora Stanković u Vranju u petak 27. septembra biće otvorena izložba "Pisati se mogu samo privatne vesti: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata" autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević.

Izložba je osmišljena sa ciljem da se predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob.

Specifične okolnosti u kojima se našao u godinama 1914–1918. iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.

- Izložbom želimo da prikažemo različite vidove komunikacije, poteškoće koje su morale biti prevaziđene da bi se kontakt uspostavio, kao i činjenicu koliko je taj kontakt bio značajan svima koji su se našli u ratnom vihoru.

Samim tim, izložba je podeljena na sledeće segmente: Reč, Cenzura i Vest.

Ovakva podela proističe iz našeg ubeđenja da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije.

Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavljala nezaobilazni deo oblikovanja vesti - navode autori.

Postavku prati i odvojeni segment u formi ilustracija i interaktivne mape.

- Ideja je da kroz ovu formu prikažemo neke od najslikovitijih situacija na koje smo naišli istraživanjem - dodaje se u najavi izložbe.

Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci "Veliki rat", kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena u petak u 19 časova, a moći će da se pogleda do kraja oktobra 2019. godine.

Najnovije vesti