Biblioteka će u ponedeljak otvoriti Odeljenje za digitalizaciju

Svečano otvaranje novoformiranog Odeljenja digitalizacije Biblioteke Bora Stanković u Vranju zakazano je za ponedeljak 20. jun u 12 časova, potvrđeno je Vranje News-u u gradskoj biblioteci.

"Ovim događajem počeće obeležavanje Dana ustanove", rekao je Vranje News-u direktor Zoran Najdić.

On je potvrdio da će otvaranju prisustvovati predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i predstavnici Grada Vranja, koji su finansijeri projekta.

Portal Vranje News podseća da je Javna biblioteka Bora Stanković u Vranju ove godine dobila sredstva za realizaciju projekta Formiranje Odeljenja za digitalizaciju Javne biblioteke Bora Stanković Vranje sa matičnom funkcijom za Pčinjski i Kosovsko-Pomoravski okrug.

Sredstva u iznosu od 800.000 dinara dodeljena su rešenjem Ministarstva kulture i informisanja o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godini.

Grad Vranje je ovaj projakt dodatno podržao sa 381.000 dinara.

Biblioteka je obezbedila novu, namensku prostoriju za potrebe ovog odeljenja površine 40 kvadrata.

Sredstvima Ministarstva kulture nabavljena je savremena informatička oprema.

Grad je obezbedio sve uslove za optimizaciju prostora i tehnički proces digitalizacije.

Fokus digitalizacije bila su dela zavičajnih pisaca, knjige o Vranju, razglednice, fotografije, plakati, katalozi, geografske karte i sve ono što svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Vranja i okoline.

Sva digitalizovana građa biće predstavljena kroz digitalnu biblioteku i tako dostupna zainteresovanim građanima.

Svečanim otvaranjem Odeljenja za digitalizaciju biće obeležena 143. godišnjica od osnivanja Čitaonice vranjske i 95 godina od smrti Bore Stankovića, velikana čije ime nosi Biblioteka.

Najnovije vesti