Beli most očišćen od grafita

Beli most, jedan od simbola grada Vranja, ovih dana je očišćen od grafita koji su u proteklom periodu naružili njegov izgled.

I pored važnosti koju ova kulturno-istorijska znamenitost ima za grad i građane Vranja, s vremena na vreme je na meti vandala i nesavesnih Vranjanaca.

Ovih dana, zahvaljujući inicijativi i donaciji Radnje za pružanje usluga čišćenja Petar SG Vranje, a uz saglasnost Grada, ponovo je zablistao starim sjajem, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Hemijskim sredstvima za skidanje grafita, mašinskim pranjem visokim pritiskom i skidanjem boja uklonjeni su grafiti koji su ružili ovaj kulturno–istorijski spomenik.

Kako je jedan od retkih objekata iz 19. veka i svedok događaja i ljudi ovog kraja, a uz Krstatu džamiju je i u turističkoj ponudi grada apeluje se na građane da ubuduće ne uništavaju ovaj spomenik kulture i simbol ljubavi - navodi se u saopštenju iz Gradske uprave.

Beli most podignut je 1844. godine.

Ispod njega protiče Vranjska reka.

Most je zbog značaja koji ima za grad stavljen na grb grada Vranja.

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

MOST LJUBAVI

Legenda kaže da je most podigla majka turkinje Ajše u spomen nesrećne ljubavi njene ćerke i srpskog pastira Stojana. Po rođenju ćerke Ajše, Selim-begu su proročice prorekle da će se ona zaljubiti u Srbina. Iako je otac pokušavao zatvaranjem ćerke da spreči proročanstvo, nije uspeo u tome. Kada je zatekao Stojana i Ajšu zagrljene kraj reke pokušao je da ubije srpskog pastira. Međutim, usmrtio je sopstvenu ćerku koja je svojim telom zaštitila mladića kojeg je volela. Nakon toga je i Stojan svojim nožem oduzeo sebi život. Na mestu gde se odigrao događaj, podignut je most, a na most je postavljena ploča, tzv. "tarih", na kojoj na turskom i arapskom jeziku stoji natpis: „Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi“.

Najnovije vesti