BAT u tri najbolje kompanije po održivosti u globalnom indeksu Londonske berze

Kompanija British American Tobacco (BAT), koja posluje i u Vranju, ocenjena je kao najbolja kompanija u prehrambenom i duvanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske berze prema održivosti poslovanja, objavio je Refinitiv, globalni izvor podataka o finansijskom tržištu, inače deo berze u Londonu.

Održivo poslovanje BAT-a, odnosno doprinos koji kompanija ostvaruje kroz svoju politiku prema okolini, društvu i kroz korporativno upravljanje (ESG izvestaj), dobilo je 91 od maksimalno mogućih 100 bodova.

Pozicija BAT-a među tri najbolje kompanije po održivom razvoju samo je najnovije od nekoliko značajnih priznanja koje je BAT dobio za svoju održivost (ESG).

U 2020. godini kompanija je osvojila više od 200 priznanja za održivost.

U 2021. godini neka od ključnih priznanja su rangiranje BAT-a kao jedne od globalnih kompanija s najboljim učinkom u upravljanju u skadu sa ESG merenjem održivosti po izboru godišnjaka S&P Global’s Sustainability.

Zatim, kompanije s najvišom ocenom za održive prakse po izboru kompanije specijalizovane za promociju održivog poslovanja Institutional Shareholder Services’ (ISS), koja je deo grupacije Deutsche Bourse.

Takođe, BAT je ostvario rejting ‘BBB’ u najnovijem MSCI ESG rejtingu održivosti, koji pomaže investitorima da prepoznaju i razumeju finansijski značajne rizike poslovanja u kontekstu održivosti kompanija.

Istovremeno, BAT je član odbora ugledne neprofitne organizacije CDP za klimu, te je već drugu godinu zaredom deo njihove „A liste održivih kompanija“, dok je četvrtu godinu zaredom dobitnik priznanja „Global Top Employer“ od strane uglednog Top Employer instituta.

Kompanija je kroz svoju korporativnu strategiju postizanja Boljeg sutra (A Better Tommorrow) značajno podigla standarde održivog poslovanja.

Takođe, najavila je postizanje ugljenične neutralnosti u čitavom svom lancu do 2050. godine, kao i stopostotno korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Zvonko Kolobara, predsednik Uprave BAT Adria regije, rekao je da više od 200 priznanja za održivo poslovanje za kompaniju BAT u prethodnoj godini "pokazuju da je BAT na putu da izgradi održivu kompaniju budućnosti".

- Godine 2020. obavezali smo se na nove ambiciozne ciljeve održivog poslovanja kako bismo potrošačima, društvu i našim investitorima omogućili bolje sutra.

I mi u BAT Adria regiji se trudimo da pružimo svoj doprinos u postizanju tih ambicioznih ciljeva - naveo je Kolobara.

Napredak BAT-a na području održivog razvoja i predanost visokim standardima potvrđen je dobijanjem uglednih nezavisnih priznanja.

BAT je već 19 godina zaredom jedina duvanska kompanija uključena u indekse održivosti Dow Jones 19 – prestižni Svetski indeks 2020. godine.

Najnovije vesti

Foto ilustracija UC Od petka skuplje cigarete »

Vranje - Nakon što je Vlada Srbije povećala akcize na cigarete za dinar i po, počele su spekulacije o tome kada će pušač...