Balkanska međa drugi put zabranjena u Bujanovcu, sledi projekcija u Vranju

Direktor Doma kulture u Bujanovcu Jetmir Ismaili drugi put je zabranio prikazivanje filma "Balkanska međa" u tom gradu, javlja portal Bujanovačke.

On je nakon prve projekcije prošle sedmice zabranio i drugu planiranu za nedelju i ostao pri stavu da "film može da podigne međunacionalne tenzije" u Bujanovcu i okolini.

- To je jedini razlog.

Na moju odluku nije uticala politika, niti bilo šta drugo - rekao je Ismaili za Bujanovački portal.

On je potvrdio da ostaje pri svom stavu i da film ne može ni ubuduće da se prikazuje u bujanovačkom Domu kulture.

Ismailijeve odluke podržao je Pokret za demokratski progres (PDP), čiji je on član, potvrdio je šef stranke i predsednik Skupštine opštine Bujanovac Adnan Salihi.

- Stav predsedništva stranke je da je direktor postupio ispravno i da pomenuti film zaista može da naruši međunacionalne odnose.

To je jedini razlog za zabranu prikazivanja, a ne bilo kakav antisrpski stav direktora.

Napominjem da je direktor u dosadašnjem radu bio otvoren za saradnju i da su vrata Doma kulture bila otvorena svima - rekao je Salihi.

POLITIČKA ODLUKA ILI VOLJA POJEDINCA?

Odbornička grupa koalicije okupljene oko opozicione SNS podnela je lokalnoj skupštini predlog da se u dnevni red naredne sednice uvrsti donošenje odluke o razrešenju direktora Doma kulture.

- Direktor Jetmir Ismaili je zabranom projekcije filma "Balkanska međa" na grub način uticao na razvoj kulture i umetnosti i ovim činom povredio ljudska prava i diskriminisao sve one koji su želeli da gledaju film - navodi se u obrazloženju.

Narodni poslanik Nenad Mitrović, šef bujanovačkih naprednjaka, i Miodrag Milković iz Ujedinjene seljačke stranke su na konferenciji za medije zatražili da se skupštinskom raspravom utvrdi "da li je zabrana motivisana na nacionalnoj osnovi - da li se radi o političkoj odluci ili samovolji pojedinca".

- Cilj skupštinske rasprave je utvrđivanje motiva za zabranu filma, da li je razlog obrazloženje direktora o sprečavanju međunacionalnih tenzija, kako pišu mediji, ili je možda neki drugi motiv u pitanju.

Ne verujem da se radi o odluci pojedinca. Ne verujem da on samostalno sme da se upusti u donošenje ovakve odluke, a da možda pre toga ne napravi neke konsultacije sa lokalnom samoupravom - rekao je Mitrović.

Istovremeno u Vranju, dvadesetak kilometara severnije od Bujanovca, za četvrtak je zakazana projekcija istog filma u Sportskoj hali.

Ova dvorana prima 3.000 do 4.000 ljudi; broj karata je ograničen, a prodaju se na biletarnici ovog sportskog objekta po ceni od 250 dinara.

Inspirisan istinitim događajem, srpsko-ruski film "Balkanska međa" prikazuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja iz Moskve dobija naređenje da pre NATO trupa zauzme aerodrom "Slatina" u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje.

Najnovije vesti