Bačić-Alimpić: Obožavam vranjsku pesmu i duh prošlosti (FOTO, VIDEO)

Obožavam Vranje, vranjsku pesmu, obožavam gradove koji imaju dušu, izjavila je Jelena Bačić Alimpić na književnoj večeri u sklopu Dana Vranja.

Bačićka, poslednjih godina najčitanija spisateljica u Gradskoj biblioteci Bora Stanković u Vranju, kazala je na platou kod gradske fontane na centralnom gradskom šetalištu, još da se i u njenim knjigama oseća duh prošlosti i da pored svih emocija koje daje svakoj knjizi i svakom svom liku, trudi da oživi bliskost, ljubav, poverenje i tradicionalne vrednosti.

- Svi likovi u mojim knjigama su fiktivni i plod su moje mašte.

Pišem u slikama, moram da doživim to što želim da pišem kroz slike koje stvaram u svojoj glavi.

U mojoj poslednjoj knjizi "Kofer iz Berlina", putovala sam u Sankt Peterburg, potom u Berlin, doživela na licu mesta duh prošlosti tih gradova.

Istorijski fakti i autentični, istorijski događaji o mestu gde se dešava radnja su mi vrlo bitni, kao nadogradnja mojoj fikciji prilikom pisanja.

Mislim da su tako napisane knjige čitanije i da ih publika bolje doživljava.

Kada pišem, najviše mi vremena oduzima istraživanje, istraživanje na licu mesta - rekla je Bačić Alimpić, čija je prva knjiga "Ringišpil" bila najprodavanija knjiga "Lagune" 2010. godine, a potom i najčitanija knjiga Narodne biblioteke Srbije naredne dve godine.

Bačić Alimpić je pred Vranjancima govorila o skoro svom celokupnom opusu.

- Meni je pisanje, pored ogromne ljubavi prema tome, neka vrsta psihoterapije.

Ako me pitate otkud toliko tuge u mojim romanima, pa verovatno sam ćutala godinama, decenijama.

Onda to izvire iz mene, puštam da isteče godinama gomilana tuga - rekla je Bačić Alimpić.

U čast gostovanja spisateljice, organizator, Turistička organizacija Vranje, priredila je iznenađenje, time što je Branimir Stošić Kace, poznati interpretator tradicionalne muzike Vranja, pred vranjskom publikom i Alimpićevom otpevao dve vranjske pesme.

Jelena Bačić Alimpić rođena je 26. marta 1969. godine u Novom Sadu. Završila je Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, odsek klasična filologija i Filozofski fakultet u Novom Sadu, smer jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik. Godine 1987. počela je da radi na JRT mreži (TV Novi Sad), kao stalni honorarni saradnik u dokumentarno – obrazovnom, informativnom i kulturno–umetničkom programu. Godine 1993. godine napušta televiziju i odlazi u Kanadu na usavršavanje engleskog jezika. Od 1995. godine do 2004. godine radila je kao urednik u časopisu PRESS GROUP. 2004. godine prelazi na TV “Pink” i radi kao voditelj talk-show programa “Lepota, zdravlje i još ponešto”. Od jeseni 2005. godine počinje da vodi “Bravo Show”. Dobitnik je dva “Oskara Popularnosti”, 2000. i 2001. godine. Dobitnica je nagrade za najuspešnijeg TV novinara 2005. godine u izboru TV Novosti. Udata je, majka je dvoje dece i živi u Novom Sadu. Svoj spisateljski prvenac “Ringišpil” u izdanju “Lagune” Jelena Bačić Alimpić je promovisala glamurozno na čuvenom “Salašu 137” u društvu brojnih poznatih ličnosti.

(Izvor: www.poznati.info)

Romani Jelene Bačić-Alimpić:

- Kazna za greh - Noć kada su došli svatovi

- Kazna za greh – Knjiga uspomena

- Kazna za greh – Molitva za oproštaj

- Kofer iz Berlina

- Nigde nema te

- Pismo gospođe Vilme

- Poslednje proleće u Parizu

- Ringišpil.

Najnovije vesti