Asfaltira se put od Korbevca do Krive Feje, investicija 80 miliona

Za dve do tri nedelje biće završena rekonstrukcija deonice lokalnog puta, poznatijeg kao "Ruski put", između Korbevca i Krive Feje.

U toku su radovi asfaltiranju dela puta čija je ukupna dužina oko 27, a u sklopu ove faze radi se na asfaltiranju još 8,5 kilometara.

Saša Pešić, pomoćnik gradonačelnika Vranja za oblast seoskih mesnih zajednica, izjavio je novinarima na licu medta da su sredstva za ove namene izdvojena iz republičkog budžeta.

- Saobraćajnica je od velikog značaja za sve koji ovde žive.

Takođe i za razvoj turizma na Besnoj Kobili.

Očekujemo da sve bude gotovo za dve do tri nedelje.

Već je završeno asfaltiranje deonice u dužini od šest kilometara, tako da se nadamo da će preostala 2,5 kilometra biti završeno u roku.

Vrednost radova je 80 miliona dinara - rekao je Pešić.

Na području opštine Vranjska Banja država je za projekte u infrastrukturi izdvojila oko 260 miliona dinara.

Dobrivoje Marinković, predsednik MO SNS u Krivoj Feji, rekao je da afaltiranje ovog putnog pravca znači malobrojno mstanovništvu u selima kroz koja prolazi.

- U Krivoj Feji i u selima koja joj gravitiraju živi oko 800 stanovnika.

Ili rade u rudniku ili se bave poljoprivredom - rekao je on.

Put spaja Vranjsku Banju i Bosilegrad, ali i vodi do sklijališta na Besnoj Kobili.

- Zahvalni smo državi što izdvaja sredstva za nerazvijena područja - kazao je Marinković.

Gradili ga Kozaci

Ruski put na jugu Srbije gradili su ruski kozaci, pre nešto manje od jednog veka, a i danas je veoma važna saobraćajnica koja je od značaja za područje Vranja. Ide od sela Korbevac kod Vranjske Banje, preko Sebevranja, Klisurice, Nesvrte i stiže do Krive Feje, a zatim preko Besne Kobile, nastavlja ka Bosilegradu, sve ukupno u dužini od 70 kilometara. Prema pisanim tragovima i priči meštana, put je gradilo oko 5.000 kozaka u periodu od 1921. do 1925. godine. Put je kroz vrleti Južne Srbije izgradila od 1921. do 1925. godine čuvena Kubanska kozačka divizija, čiji je komandant bio belogardejski general Vasiljij Logvinov.

Najnovije vesti