Arsić: Osmanijeva iznosi netačne podatke, u Medveđi oko 500 Albanaca

Vranje/Medveđa - Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kazao je da je zatečen izjavom predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani, koja je optužila Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi i drugim opštinama na jugu u kojima živi albanska manjina.

On je negirao da na teritoriji Medveđe živi toliki broj Albanaca kojim barata kosovska zvaničnica, piše Sputnjik.

- To je dokazao i OEBS 2015. godine - rekao je Arsić.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani prethodno je ustvrdila da je u Medveđi, Bujanovcu i Preševu na delu "etničko čišćenje", apostrofirajući opštinu Medveđa, gde je, kako je navela, "nekada živelo 7.438 Albanaca, a danas ih je samo 600".

Arsić, međutim, kaže da je prema popisu iz 2011. godine u Medveđi živelo 711, a ne 7.000 Albanaca, kako tvrdi Osmanijeva.

- Tačno je da Albanci taj popis nisu zvanično priznavali, pa je zbog toga 2015. godine rađena procena o broju stanovništva.

Procenu su radili stručnjaci iz OEBS-a i tada su ustanovili da na teritoriji naše opštine živi ukupno 531 Albanac, a da je ukupan broj stanovnika 7.442.

U toj proceni su učestvovali stručnjaci iz Amerike, Velike Britanije i Evropske unije - precizirao je Arsić.

On je osporio i tvrdnje Osmanijeve da se Albanci iseljavaju "zbog uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na upotrebu jezika, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale".

- U Medveđi u državnoj upravi od 63 zaposlena sedam je Albanaca, plus u školama i ostalim državnim institucijama.

Procentualno gledano, Albanci imaju mnogo više zaposlenih u odnosu na broj koji živi na ovoj teritoriji.

Mi sa Albancima ni u politici ni u svakodnevnom životu nikada nismo imali nikakav spor.

Nikada nijedna albanska stranka kod nas nije izrazila neke namere koje su iskazali predstavci Albanaca u Bujanovcu što se tiče Kosova.

Albanci imaju sva prava kao i Srbi u Medveđi, koja im garantuje Ustav Srbije - istakao je Arsić.

On nije želeo da se upušta u razloge "zbog kojih je Osmanijeva navela ove lažne podatke", ali je dodao da je "sve proverljivo na sajtu OEBS-a i drugih državnih i nevladinih organizacija".

Po njegovim rečima, Medveđa je uvek bila naseljena većinski srpskim življem i ne razume zašto ovu opštinu uopšte "ubacuju" u ovakve priče.

- Nas svrstavaju u takozvanu "Preševsku dolinu", a ni po jednom osnovu tu ne pripadamo.

Geografski smo udaljeni 180 kilometara od Preševa, a od doline nema ni "d ".

Samo je centar Medveđe u obimu od 375 metra da kažemo "dolina", sve ostalo je planina - pojasnio je Arsić.

Osmani je navela da je drugi problem "pasivizacija adresa albanskog stanovništva", zbog čega, kako kaže, Albanci "nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi".

Arsić je odgovorio da on ne može da utiče ni na koga gde će da živi, "jer bi to već bio pritisak i kada su u pitanju Srbi i svi drugi".

Najnovije vesti