Arifi: Ulazak naprednjaka u vlast u Bujanovcu zavisi od formiranja vlade

Vranje - Za nastavak razgovora o ulasku koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) u opštinsku vlast u Bujanovcu čeka se formiranje Vlade Srbije, izjavio je za Bujanovačke predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Nema novih momenata u pregovorima sa SNS.

Posle početnih razgovora smo zastali i čekamo formiranje republičke vlade, nakon čega očekujem da nastavimo – rekao je Arifi.

On je podsetio da u koalicionom sporazumu aktuelne vladajuće većine, koju čine albanske stranke, postoji tačka koja predviđa uključivanje političkih predstavnika srpske zajednice u opštinsku vlast.

Da se na nešto čeka ukazuje je i činjenica da ni dva meseca od uspostavljanja opštinske vlasti još uvek nema novih direktora javnih preduzeća i ustanova, iako su četiri stranke dogovorile podelu funkcija.

Arifi je kazao da zvanična podela funkcija zavisi jedino od dogovora unutar vladajuće koalicije, da li će direktori biti birani na konkursu ili kao vršioci dužnosti na period od šest meseci.

Za razliku od Partije za demokratsko delovanje (PDD) koja se nedavno izjasnila da će narodni poslanik iz njenih redova, Šaip Kamberi, ujedno i lider ove stranke, delovati kao opozicija u parlamentu, iz Arifijeve Demokratske partije (DP) nema zvaničnog stava po ovom pitanju.

DP takođe ima narodnog poslanika – Nadije Bećiri, kao i Alternativa za promene, koju u Skupštini predstavlja Arđend Bajrami.

Ove dve stranke zasad nisu odgovorile na poziv PDD-a, trećeg partnera sa jedinstvene albanske liste, da slede primer Šaipa Kamberija i budu opozicija.

Očekuje se da mandatar Ana Brnabić u narednim danima predloži novu vladu, a još uvek nije poznato koga će SNS uzeti za partnera.

Najnovije vesti