APR iz registra izbrisao skoro petsto medija, iz Vranja pet

Vranje/Beograd - Agencija za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra, jer nisu u roku od tri meseca uskladili podatke o poslovanju s novim Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Osam su iz Pčinjskog okruga, 5 iz Vranja.

Iz Vranja su Radio Skay, Radio Iskon, Simpo novine, Nova slobodna reč i TV 017.

U ovoj grupi iz okruga su tu još i Radio Aldi i portal Presheva jone iz Preševa i Nacionali iz Bujanovca.

Ovi mediji su, po novom Zakonu o informisanju, koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine, bili dužni da APR u roku od tri meseca (rok je bio 4. februar 2024) dostave podatke koji se, pre svega tiču vlasništva i pravnog statusa medija.

Izbrisani su mediji koji nisu dostavili podatke o glavnom uredniku i osobama koje imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, saopšteno je iz Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema Zakonu o informisanju koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine, izdavači medija imali su rok od tri meseca, do 4. februara 2024, da dostave APR-u tražene podatke.

Podaci se odnose na lično ime i lične podatke glavnog urednika medija, i dokument o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

Zakon je propisao da se, ukoliko izdavač ne registruje te podatke u roku, medij briše iz Registra medija po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Uoči isteka roka za dostavljanje traženih podataka, Registar medija objavio je, inače, spisak od oko 480 neusklađenih javnih glasila.

Prema podacima na sajtu Registra medija, trenutno su upisana 2.142 javna glasila.

Zakonom je predviđeno da se promene registrovanih podataka prijavljuju Registru za medije najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put utvrđuje i da se, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra medija ne podudaraju, ispravnim podacima smatraju oni koji su objavljeni u Registru.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...