AP: Kamberi podelio Albance na jugu

Vranje - Iz stranke Alternativa za promene, koju u Preševu vodi bivši gradonačelnik Šćiprim Arifi, poručili su u utorak da su Šaip Kamberi i njegova Partija za demokratsko delovanje (PDD) "na kraju uspeli da postignu svoj cilj i ucenama podele albanski politički faktor u Bujanovcu i Preševu", piše portal Bujanovačke.

Formiranje Koalicije Albanaca Doline, koju čine Kamberijeva PDD, DP Nagipa Arifija i PDP Šćiprima Muslijua za Alternativu je "vulgarni politički čin kojim je prekršen sporazum iz Tirane".

"Alternativa smatra da lista Koalicija Albanaca Doline, koju je stvorila PDD ucenjujući svoje partnere u lokalnoj vlasti u Bujanovcu da prisilno učestvuju na ovoj listi, i flagrantno kršenje navedenih principa i dogovora, jasno odražava tendenciozan pristup predsednika PDD i njegove ekonomsko-političke agende o albanskom nacionalnom jedinstvu", saopštili su AP, reagujući na vest o postizanju dogovora između Kamberija, Arifija i Muslijua o zajedničkom nastupu na izborima.

Iz AP su sve vreme insistirali, kako kažu, na poštovanju principa i kriterijuma iz sporazuma postignutog u Tirani pred izbore 2020. godine, na kojima je pet albanskih stranaka nastupilo jedinstveno.

"Rangiranje kandidata na listi je trebalo da se vrši prema političkoj snazi u Preševskoj dolini.

Iza ovoga je stajao Pokret za reforme, dok su druge stranke, iako su tokom razgovora potvrđivale principe sporazuma iz Tirane, bile suočene sa ucenama predsednika PDD-a da će srušiti vladajuću koaliciju u Bujanovcu ako on ne bude prvi kandidat na listi", saopštili su iz Alternative.

Po njima, "ovakve liste zasnovane na političkim ucenama, a koje isključuju relevantne faktore albanskog društva ne predstavljaju volju i težnje Albanaca Preševske doline".

Iz AP su poručili da su sa Pokretom za reformei još jednom strankom iz Preševa započeli pregovore i konkretne korake za kreiranje izborne liste.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...