Antić: U Vranju hospitalizovano 157 pacijenata

U tri COVID bolnice u Vranju trenutno je hospitalizovano 157 pacijenata inficiranih koronavirusom, izjavila je u četvrtak direktorka Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić.

To je za 40 više u odnosu na početak ove sedmice.

Ona je na konferenciji za medije, sazvanoj povodom početka rada četvrte COVID bolnice u Vranju na Odeljenju psihijatrije (60 ležajeva), naglasila da je reč uglavnom o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom.

- U COVID ambulanti u ATD-u prosečno se u toku dana pregleda oko 250 pacijenata.

Na dnevnom nivou uradi se isto toliko testiranja PCR i brzim testovima.

Ukoliko bude bilo potrebe imamo mogućnost da obezbedimo još dvadeset ležajeva u prostorijama Dnevne bolnice - rekla je Antićeva.

U vranjskom ZC do sada je obolelo 7 lekara i 13 medicinskih sestara, dodala je Antićeva, upućujući apel građanima da se pridržavaju mera zaštite od korona virusa.

Prema podacima Kliničkog centra u Nišu, koji vodi sttistiku za sve opštine i gradove krajnjeg juga Srbije, među hospitalizovanima u Vranju nema dece zaražene virusom Covid-19.

U ZC Surdulica u COVID bolnici trenutno su hospitalizovana 52 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo Covid -19.

Od 101hospitalizovanog u Nišu, sedmoro je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u veoma teškom opštem stanju.

- Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Kliničkog centra, tri pacijenta sa potvrđenim virusom Covid-19 su preminuli - kaže se u saopštenju KC Niš.

ANGAŽOVAN SAV MEDICINSKI KADAR

U Zdravstvenom centru u Vranju angažovan je sav medicinski kadar, izjavio je upravnik bolnice Nikola Popović.

– Zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije prioritet su nam Kovid bolnice. Najpre su angažovani svi lekari koji su dobili zaposlenje u ovoj situaciji, povučeni su svi lekari sa specijalizacije, uključeni su svi specijalisti sa svih odeljenja (internog, ORL odeljenja, lekari iz Službe anestezije). Proces rada u ne-kovid bolnici biće sveden na minimum odnosno radiće se samo hitni slučajevi i onkološki pacijenti. Za normalan rad Zdravstvenog centra iz Kliničkog centra u Nišu vrši se redovno snabdevanje zaštitnom opremom, medikamentima i svemu što je potrebno – kazao je Popović.

Najnovije vesti