Antić u ime grada potpisao sporazum za odgovornu vlast

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić bio je u Beogradu jedan od potpisnika Sporazuma o razumevanju između Misije USAID u Srbiji i nove grupe lokalnih samouprava, u okviru Projekta za odgovornu vlast.

Grad Vranje u okviru pomenutog projekta već sarađuje sa USAID-om u procesu formiranja Lokalnog antokorupcijskog foruma (LAF), izrade novog zvaničnog veb sajta i budžetskog portala grada.

Antić je na svečanosti u Beogradu rekao da je novi veb sajt Grada kompatibilan sa "Brend strategijom" i da treba da na najbolji mogući način predstavi sve ono što Grad Vranje jeste, kao i informacije i ponudu za građane i potencijalne investitore.

- Na novom sajtu uspostavićemo i ojačati alate za komunikaciju sa predstavnicima grada kojima će građani, u zavisnosti od resora, moći da postave pitanje i očekuju odgovor, što će doprineti, između ostalog, i povećanju transparentnosti lokalne uprave.

Sastavni deo novog sajta biće i otvoreni budžetski portal, kao jedan od glavnih mehanizama za obezbeđivanje otvorenosti procesa, kao i za uključivanje građana u projektovanje budžeta.

Grad Vranje je u saradnji sa Projektom za odgovornu vlast i organizacijom Transparentost Srbija intenzivno radio na reviziji svog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).

Očekujem da ćemo vrlo brzo imati sve neophodne uslove za primenu i praćenje LAP-a, formiranjem LAF-a - rekao je u svom obraćanju Antić.

Na skupu je bilo reči o novim pristupima u organizovanju konsultacija sa građanima, ulozi lokalnih antikorupcijskih planova u prevenciji korupcije, kao i o zaštiti uzbunjivača na lokalnom nivou.

Svečanosti su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, direktor Misije USAID-a u Srbiji Majk da la Rosa, direktorka Projekta za odgovornu vlast Žaklin Viliams-Bridžers, predsednici opština i gradonačelnici potpisnici pomenutog sporazuma, te predstavnici javnog i civilnog sektora.

Najnovije vesti