Antić: Okanimo se fantazmagorija, Srbi i Bugari treba da se okrenu saradnji

Doc. dr Dejan Antić, profesor iz Vranja koji predaje istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu, izjavio je za Jugmediju da "ne treba pridavati veliki značaj" istupima poput onog zamenika premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, koji je kao čestitku za 8. mart, objavljenu na Fejsbuku, predstavio mapu Velike Bugarske, a na mapi kao njene sastavne delove srpske gradove Vranje i Niš.

- Potez Karakačanova treba staviti u kontekst kampanje koja se u Bugarskoj uveliko vodi povodom parlamentarnih izbora zakazanih za april 2021. godine.

Njegova retorika po pitanju juga Srbije i Severne Makedonije zasnovana je na istorijskim falsifikatima i fantazmagoriji neviđenih razmera - naveo je Antić.

On je naglasio da Vranje i Niš "nikada nisu bili bugarski gradovi".

- Osim u periodu okupacije 1915-1918 i 1941-1944 kada su nad srpskim stanovništvom od bugarskih oružanih snaga počinjeni brojni zločini.

Setimo se samo Surdulice u Prvom svetskom ratu ili Bojnika 1942 - istakao je Antić za leskovački portal.

Antić smatra da Srbi i Bugari "treba da se okrenu ekonomskoj saradnji i budućnosti".

Podsećanja radi, Karakačanov je Dan žena čestitao na neuobičajen način, jer je silueta majke sa detetom i poruka "tradicija, porodica, vrednosti" ispisana na mapi države koja ne postoji, odnosno Bugarskoj su pripojene i Severna Makedonija, deo Grčke i jug Srbije, među njima i Niš i Vranje.

Taj koncept datira iz 19. veka i bilo je predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska.

Najnovije vesti