Antić: Hirurški blok radi, pre dva dana u njemu je spašen život (VIDEO)

Hirurški blok u Vranju radi i u hirurškim salama obavljaju se složene medicinske operacije, izjavila je u ponedeljak v.d. direktorka Zdravstvnog centra (ZC) Vranje Ljiljana Antić.

- Prošle sedmice u zgradu su preseljena odeljanja Hirurgije i Anesteziologije i operacione sale su stavljene u funkciju, sitnice koje smo u međuvremenu morali da sredimo su sređene.

Pre dva dana smo imali ozbiljnu hiruršku intervenciju u jednoj od hirurških sala tokom koje je praktično spašen život mladiću koji je izboden nožem u Bujanovcu.

U ponedeljak imamo još tri operacije i možemo reći da je novi Hirurški blok u potpunosti aktiviran - rekla je Antićeva u ponedeljak pred novinarima.

Ona je podsetila da je nakon svečanog otvaranja Hirurškog bloka 29. decembra, narednog dana Prijemno trijažno odeljenje useljeno u zgradu.

- Imamo već i ležeće pacijente u novoj zgradi, sve je vrhunski organizovano, što sam ustanovila u nedelju prilikom obilaska bloka sa kolegom Sašom Đorđevićem, upravnikom bolnice - dodale je Antićeva.

Ona je kazala da je na internom konkursu ZC odobreno 11 novih specijalizacija.

- Sve ide u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Veliki broj specijalista nam za 5 do 7 godina ide u penziju, tako da smo se zbog situacije i otvaranja novog Hirurškog bloka opredelili za tri specijalizacije iz hirurgije, po dve iz ortopedije, urologije i interne medicine i po jednu iz ginekologije i neurologije - rekla je Antićeva.

Vranjski ZC po kadrovskom planu trebalo bi da ima 270 lekara, a sada ih ima 11 manje, što će biti popunjeno angažmanom lekara kojima su odobrene pomenute specijalizacije (ovaj prijem je bez potrebe za promenom kadrovskog plana, prema instrukcijama ministarstva).

Ona je dodala da vranjski ZC ima odobrenje ministarstva za zaposlenje 32 lekara i 20 medicinskih sestara, ali da će dinamika njihovog zapošljavanja zavisiti od usklađivanja kadrovskog plana.

- Ministar je to odobrio, ali promena kadrovskog plana podrazumeva proceduru i ja ću prilikom prvog narednog susreta sa ministrom pokušati da izdejstvujem da što pre ostvarimo taj plan - kazala je Antićeva.

OČEKUJE SE DODATNA APARATURA

Antićeva je kazala da je sve što je planirano preseljeno u novu zgradu i da se sada samo otklanjaju sitni nedostaci.

- Dobar deo aparature je stigao, ali očekujemo još aparata u skladu sa najavama iz Ministarstva zdravlja ka kome smo uputili zahtev.

Očekuje se da prođu tenderske procedure i da dobijemo obećanu opremu - kazala je Antićeva.

Najnovije vesti