Antić: Grad radi na dupliranju prihoda od poreza na imovinu

Odbornici Skupštine grada Vranja usvojili su u četvrtak predlog Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu od 2018. do 2021. godine.

Obrazlažući ovaj predlog, zamenik gradonačelnika i koordinator projekta „Reforma poreza na imovinu“ Nenad Antić rekao je da je Grad Vranje jedan od 45 gradova i opština u kojima se sprovodi ovaj projekat.

- Cilj i suština Akcionog plana za ovaj projekat je uključivanje građana u odlučivanje o tome koji će projekti biti finansirani sredstvima od povećanja poreza.

Očekivanja su da ona, umesto sadašnjih 85 miliona, dostignu iznos od 160 miliona na kraju 2019. godine - rekao je Antić.

Projekat dinansira švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

- Cilj projekta je bolja naplata poreza na imovinu i uspostavljanje relevantne baze fiskalnih obveznika, što će dovesti do dupliranja poreskih prihoda - kaže Antić za Vranje News.

On je dodao da je na terenu 16 popisivača koji popisuju nepokretnosti, na osnovu koje treba da se utvrdi relevantna baza obveznika poreza na imovinu.

- Suština ovog projekta je da povećamo budžetske prohode, ali i da motivišemo lokalne samouprave da se takmiče, jer postoje tri nagrade u okviru projekta gde prva nagrada iznosi pola miliona švajcarskih franaka - objašnjava Antić.

Ujedno, kako kaže, mora da se usvoji Akcioni plan za uključivanje građana u trošenju budžetskih para.

Najnovije vesti