Antić: Dugovanje ZC biće konvertovano u javni dug države VIDEO

Dug Zdravstvenog centra Vranje trebalo bi da bude proglašen za javni dug Republike Srbije i da se na taj način otvori mogućnost za finansijsku stabilizaciju ustanove koja je u dubiozi od preko milijardu dinara, rekla je u sredu na konferenciji za medije Ljiljana Antić, v.d. direktorka ZC Vranje.

Ona je naglasila da bi to moglo da se desi do kraja godine, pozivajući se na zaključke sa poslednjeg sastanka direktora zdravstvenih ustanova u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Propisi nalažu da bi takvu odluku trebalo da usvoji Vlada Srbije - dodala je ona.

Antićeva je, govoreći o dugovanjima ustanove, apostrofirala da poslednjih meseci nema rasta duga, a da finansijska blokada po prinudnoj naplati stagnira.

- Ovaj menadžment ne generiše nova dugovanja.

Nasleđena izmirujemo uplatom sa blokiranog računa na koji imamo mesečni priliv tzv. sopstvenih sredstava od 2 do 3 miliona dinara mesečno.

Iznos blokade po izvršnim rešenjima je oko 330 miliona dinara, a ukupno dugovanje premašuje milijardu dinara i to se nije promenilo od dolaska ovog menadžmenta.

Postoje tužbe dobavljača za naplatu starih potraživanja pokrenute da ne bi prošao rok zastarelosti od tri godine.

Novih tužbi nema – kazala je Antićeva.

Ona je potencirala da menadžment koji rukovodi Zdravstvenim centrom "poštuje odluke sudova i viših instanci u zdravstvenom sistemu".

- Rešeni smo da se domaćinski ponašamo - zaključila je direktorka ZC Vranje.

Najnovije vesti