Anketa Bujanovačkih: Da su sad izbori PDD bi osvojio 30 odsto glasova

Da su lokalni izbori u Bujanovcu održani 1. oktobra čak 30 odsto glasova birača osvojila bi Partija za demokratsko delovanje (PDD) predsednika opštine Šaipa Kamberija, pokazuju rezultati ankete Bujanovačkih.

Kako pišu Bujanovačke, u anketi koja je trajala od 18. septembra do 1. oktobra, za PDD je glasalo 90 od ukupno 366 naših čitalaca.

Stranka koja do sada nije učestvovala na izborima u Bujanovcu, Alternativa za promene (AP) preševskog predsednika Šćiprima Arifija, koju ovde vodi Arber Pajaziti, dobila je poverenje 22 procenta glasova čitalaca, ili 67 glasova.

Treće mesto dele koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratska partija (DP) ranijeg predsednika opštine Nagipa Arifija sa po 12 odsto, s tim što DP ima 37 a SNS 36 glasova.

Te četiri stranke jedine su koje bi prešle cenzus od 5 odsto, što je uslov za ulazak u parlament.

- Za grupu građana oko aktuelnog zamenika predsednika opštine Stojanče Arsića glasalo je 11 naših čitalaca, odnosno 4 odsto, dok po 2 odsto, odnosno po 5 glasova imaju Romi, SPS i Srpska lista, koji participiraju u aktuelnoj vlasti.

Pri ovakvoj "izlaznosti" u anketi, Arsiću je nedostajalo nekoliko glasova, a ovaj pad ispod cenzusa može se opravdati nezainteresovanošću njegovih izvornih birača za učešće u našoj anketi.

Ova teorija može se primeniti i na druge stranke - komentar je Bujanovačkih.

Na 1 odsto, odnosno 4 i 3 glasa ostali su Trajko Trajković i Pokret za demokratski progres (PDP), čiji je osnivač pokojni Jonuz Musliju.

Sve navedene stranke bile su ponuđene kao opcija, a opciju da glasaju za nekog ko nije ponuđen ostavilo je otvorenom 13 čitalaca ili 4 procenta.

Iako ovakve ankete nužno ne pokazuju pravo raspoloženje birača, ova naša pokazuje da bi interesovanje građana za izbore bilo ogromno, jer bi apstiniralo samo 9 odsto ili 28 njih od 366 učesnika ankete.

Prema očekivanjima, redovni lokalni (i republički) izbori biće održani narednog proleća, a njihove rezultate iz 2016. pogledajte OVDE.

Tada je u Bujanovcu pravo glasa imalo 42.288 birača a izlaznost je iznosila oko 50 odsto.

Najnovije vesti