Američki kongresmeni lobiraju za zajednicu albanskih opština na jugu Srbije

Američki kongresmeni Džim Hajms i Riči Tores zatražili su od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da se založi "za reciprocitet u pravima Albanaca na jugu Srbije i Srba na Kosovu, odnosno da se Albancima koji žive u opštinama na jugu Srbije omogući formiranje zajednice slične Zajednici srpskih opština" na Kosmetu.

Kako pišu Bujanovačke, pismo kongresmena objavio je narodni poslanik Šaip Kamberi, koji je bio deo delegacije albanskih političara sa juga Srbije koja je pre dve nedelje boravila u SAD i lobirala za albansko pitanje u američkom Kongresu.

"Dve nedelje posle posete pitanje Doline je formalizovano na vrhu američke diplomatije i političkog odlučivanja, a neposredno pre ohridskog sastanka u procesu dijaloga Kosovo - Srbija, državni sekretar SAD Blinken primio je moćnu poruku američkog Kongresa po pitanju Preševske doline", naveo je Kamberi.

Dijalog je osmišljen tako da donese konačan, sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uključujući međusobno priznanje, piše u pismu kongresmena.

"S obzirom na istoriju sukoba u regionu, neuspeh da se obezbede jednaka prava za Srbe na Kosovu i Albance u Srbiji mogu dovesti u pitanje sve aspekte sporazuma", smatraju Hajns i Tores.

Kako su naveli, "sadašnji plan od 11 tačaka nigde ne pominje prava manjina".

"Mi insistiramo da se ovo pitanje uvrsti u konačni sporazum", dodaju dva kongresmena.

U pismu se navodi i da će Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu biti uvrštena u dijalog, pa u vezi s tim kongresmeni od Blinkena zahtevaju "da se založi za reciprocitet u odnosu na albansku manjinu na jugu Srbije" i omogućavanje slične zajednice i za njih.

"Izuzetno smo zahvalni našim prijateljima u Kongresu na njihovoj bezrezervnoj podršci pravednim i legitimnim zahtevima etničkih Albanaca u Preševskoj dolini", naveo je Kamberi ovim povodom na svom profilu.

Najnovije vesti