Američke studije: Koliko su vakcine efikasne protiv omikrona

Vranje - Tri studije ponudile su više dokaza da su vakcine protiv koronavirusa efikasne u zaštiti od varijante omikron, barem među onima koji su imuniziovani i trećom dozom.

To su prve velike američke studije koje se bave zaštitom koju vakcine pružaju protiv omikrona, rekli su zdravstveni zvaničnici, a prenosi Nova.rs.

Studije su došle do rezultata koje su sadržane u prethodnim istraživanjima, uključujući studije u Nemačkoj, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, koja ukazuju da su dostupne vakcine manje efikasne protiv omikron varijante u odnosu na ranije verzija korona virusa, ali i da treća doza značajno pojačava zaštitu.

Prva studija je razmatrala hospitalizacije i posete hitnoj pomoći u deset američkih država od avgusta do januara.

Utvrđeno je da je efikasnost vakcine najbolja nakon tri doze vakcina Fajzer ili Moderne u prevenciji korišćenja hitne pomoći povezane sa koronavirusom.

Zaštita je pala sa 94 odsto tokom delta talasa na 82 procenta tokom omikron talasa.

Zaštita od samo dve doze bila je manja, posebno ako je prošlo šest meseci od primanja druge doze.

Druga studija se fokusirala na slučajeve kovronavirusa i stope smrtnosti u 25 američkih država od početka aprila do Božića.

Ljudi koji su primili treću dozu vakcine bili su zaštićeniji od infekcije koronavirusom, kako u vreme dok je delta bila dominantna, tako i u vreme kada je omikron prevladavao.

Ta dva članka objavili su na internetu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Časopis Američkog medicinskog udruženja objavio je treću studiju koju su, takođe, vodili istraživači CDC-a.

Ispitivali su ljude koji su bili pozitivni na koronavirus od 10. decembra do 1. januara na više od 4.600 mesta za testiranje širom SAD.

Tri doze vakcina Fajzer i Moderna bile su oko 67 odsto efikasne protiv simptomatske bolesti povezane sa omikronom u poređenju sa nevakcinisanim ljudima.

Dve doze, međutim, nisu pružale zanačajniju zaštitu protiv omikron varijante, otkrili su istraživači.

Najnovije vesti