Amber alert tim: Stvoriti efikasan sistem za slučajeve nestanka maloletnika

Vranje/Beograd - Na trećem sastanku Tima za uvođenje Amber alert sistema razmatrane su aktivnosti za efikasno uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih osoba u Srbiji, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U saopštenju objavljenom nakon sastanka navodi se da su "razmotreni kriterijumi za pokretanje sistema hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica, kada je nestanak povezan sa izvršenjem krivičnog dela i u slučaju kada nestanak deteta nije povezan sa krivičnim delom".

"Razmotrene su i operativne procedure za postupanje, mogući i realni načini prenošenja informacija u sredstvima javnog informisanja u cilju obaveštavanja javnosti o slučajevima nestanka, kao i modeli sporazuma o saradnji", navodi se.

U sastavu Tima, koji je februara ove godine formirao ministar unutrašnjih poslova, nalaze se predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja Astra.

"Zadatak tima je da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i našem društvu", piše u saopštenju MUP-a.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...