Ambasador Hil u Bujanovcu: Neće biti Zajednice albanskih opština u Srbiji

Vranje/Bujanovac - Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u ponedeljak u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda.

Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil, a preneo portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to s briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava briselski dijalog i postignuti sporazum, "čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština" na Kosovu.

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena, koji su posle susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Hil u sredu u Vranju

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil boraviće u sredu 29. marta u Vranju. On će se susresti sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima.

Najnovije vesti