Amanet, književni prvenac načelnika Gradske uprave: Stvaranje svetlošću svica

Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave u Vranju i sin pokojnog lokalnog dramskog i proznog pisca Srboljuba Aritonovića, predstaviće se uskoro čitaocima svojim književnim prvencem - zbirkom kratkih priča pod naslovom Amanet.

Kako je za Vranje News kazao urednik Žikica Dimitrijević, iz Udruženja književnika Vranja (UKV) koje je i izdavač ove knjige, Aritonovićeve priče izaći će iz štampe u ediciji Oblik, i to na vranjskom dijalektu.

Lekturu, korekturu i recenziju za ovo izdanje potpisuje Branka Marković.

Kako ona navodi Aritonovićeva knjiga zapisa i priča prava je "književna poslastica, dar koji smo dobili ovih dana, enciklopedija i gradacija svih osećanja koja u srcu čoveka probudi život u svim svojim nijansama".

"Autor Amaneta Dušan Aritonović svoj fenjer pronalazi u duši, uz ono nešto njegovo, uz svog svica koji ga neumorno prati od prve do poslednje stranice ovog književnog prvenca.

Čija je vrednost baš u istini da se duša najsvestranije može dodirnuti i shvatiti jedino – dušom.

Dubokom i na trenutke i detinjom u svojoj ljubavi prema čoveku, rodnom kraju i njihovoj dijalekatskoj reči", navodi Marković u recenziji.

Ona podvlači da je simboličnost Amaneta višestruka, sažeta u svakom segmentu autorovog zaveštanja prožetog stvarnim trenucima u kojima treperi očev lik i njegovo nasmejano, šeretsko lice.

"Tako drago i neophodno Dušanovom književnom peru, kao zračak svega što mu osvetljava staze i putanje, nagonivši ga da stvara svetlošću svica.

Zato su u ovoj knjizi đak – modrenjak, nervozne čiče, babe, dede, ljute strinke, azdisala deca, svinjokolji i komšije što si imav muku, tako živi i nama pristupačni.

Zadivio nas je njegov čudesan šam-dud, izlazili smo s autorom zadnji iz kafana sa kariranim stolnjacima, išli kod gledaricu, upoznali Goge, Vojču, zaboravljene ljude, čuli mnoge vranjske nadimke", navodi Markovićeva.

Negujući mentalitet, potrebe, tradiciju i sadašnji govor našeg čoveka i zavičaja, Dušan Aritonović je, kako Markovićeva potencira, nju ubedio, a sigurna je da će i čitalačku publiku, "da je samo ovakvim jezikom svojih zapisa mogao ostvariti svoj naumjedinstvo uma, duha i žive narodne reči".

"Zato vam preporučujem ovu prvenac - zbirku našeg sugrađanina.

Posebno zato što autor ne preza ni od kakve reči, opisa i emocije, što je predano i s radošću ispisao stranice rodne atmosfere", navodi recenzentkinja.

Ovu skromnu zbirku zapisa, naveo je pak Aritonović najavljujući svoj književni prvenac, priredio je od kratkih priča i crtica u kojima opisuje ljude i događaje koji su se desili njemu, ili negde nekome u njegovom okruženju.

"I to na način koji ih, čitaocu koji je iz Vranja ili okoline, dodatno približava i čini interesantnim.

Nadam se tome.

Posebno su mi inspirativni bili događaji koji su vezani za naš mentalitet, tradiciju, za naše stare običaje i verovanja, ali su se u knjizi našle i neke priče u kojima su dotaknuti i aktuelni problemi i to onako, kako se se sa njima nosi prosečan Vranjanac koji drži do tradicije i adeta", navodi Aritonović.

Kako je za Vranje News najavljeno iz Udruženja književnika Vranja promocija ove knjige u Vranju može se očekivati krajem maja ili početkom juna.

Profil

Dušan Aritonović rođen je 1973. godine u Vranju. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Prištini 2001. godine. Pravosudni ispit položio 2005. godine. Radio je u pravosuđu, ustanovama kulture i obrazovanja, JP Srbijašume, a jedno vreme bio je i Gradski pravobranilac. Oženjen je, otac dve ćerke. Sa književnošću, posebno onom u dijalektu, povezan je po rodbinskoj liniji, tačnije preko oca Srboljuba Aritonovića koji je i sam pisao u dijalektu, posebno drame i humoreske.

Najnovije vesti