Alternativa najavljuje smenu Ardite Sinani i forimiranje nove vlasti u Preševu

Vranje/Preševo - Iz Alternative za promene (AP) u Preševu najavljeno je da će ova politička partija od ponedeljak 11. aprila preuzeti vlast u Preševu.

Iz iste stranke saopšteno je da će na sednici skupštine "biti smenjena" aktuelna predsednica opštine Ardita Sinani, kadar Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija.

Portal Bujanovačke javlja da su iz AP potvrdili da će novu vladajuću većinu činiti 14 odbornika ove stranke, 5 odbornika Pokreta za reforme aktuelnog predsednika skupštine Samija Salihija, jedan iz Demokratske unije Albanaca (DUA) i jedan samostalni odbornik.

Za smenu Sinanijeve i pad aktuelne vlasti (trenutno je čine PDD, Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe i Pokret za reforme koji menja stranu) glasaće prema najavama 21 odbornik od 38 koliko čini lokalnu skupštinu.

Najavljuje se da će za predsednika opštine biti izabran Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene, koji je već vodio opštinu pre lokalnih izbora prošle godine.

Iz AP su poručili da je smena vlasti u Preševu "posledica toga što je Šaip Kamberi razjedinio albanske stranke", te da su na parlamentarne izbore 3. aprila u Srbiji Albanci sa juga "isključivo zbog njega izašli sa dve liste i doživeli neuspeh".

Na ove izbore, posle sukoba sa PDD oko jedinstvene liste, Alternativa je izašla u savezu sa Pokretom za reforme, dok su Koaliciju Albanaca doline oformili PDD, DP Nagipa Arifija i PDP Šćiprima Muslijua.

Bez poslaničkog mandata u republičkom parlamentu ostali su i jedni i drugi.

Podsećanja radi, posle promene vlasti u Preševu u proleće prošle godine Ardita Sinani, predsednica odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, koja je ubrzo potom postala predsednica preševske opštine, izjavila je da nova koalicija i smena vlasti znače "oslobađanje od direktnog uticaja vlasti koju u Preševu Aleksandar Vučić ima zahvaljujući Srpskoj listi koju kontroliše, kao i satelitu SNS-a Šćiprimu Arifiju".

Ardita Sinani rođena je 1980. godine u Preševu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike. Diplomirala je u Prištini 2003. i radila kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kada je Riza Haljimi bio predsednik opštine Preševo, zaposlila se u njegovom kabinetu. Član je PDD-a jedanaest godina. Decembra 2015. izabrana je za predsednicu ogranka te stranke za Preševo. Udata je, majka dvoje dece.

Šćiprim Arifi rođen je 1976. godine u Manhajmu, u Nemačkoj. Poreklom je iz sela Trnava u okolini Preševa. Nakon školovanja, počeo je da radi u kompaniji NAAF kao rukovodilac međunarodnog sektora. Godine 2002. započeo je privatni biznis u oblasti logistike, dok je ubrzo otvorio ogranke svoje firme u Štutgartu, Lajpcigu, Hamburgu, Bratislavi i Kumanovu. Iz Nemačke se u preševo vratio 2003. godine. Šef je političke partije Alternativa za promene (AP). Nakon lokalnih izbora 2016. godine izabran je za predsednika opštine Preševo, a ponovo je biran na tu funkciju u februaru 2018. godine. Oženjen je, ima tri ćerke.

Najnovije vesti