Alija Krasnići gost Gradske biblioteke povodom Svetskog dana Roma

Alija Krasnići, književnik, sakupljač romskih narodnih umotvorina i leksikograf, biće gost gradske Biblioteke Bora Stanković u Vranju 7. i 8. aprila, povodom Svetskog dana Roma, potvrđeno je Vranje News iz ove javne ustanove.

On će najpre gostovati u petak od 12 časova u prostorijama biblioteke u Vranju, a zatim u subotu od 11 sati u Ogranku u Vranjskoj Banji, a u okviru planiranih programa predstaviće svoj stvaralački opus.

U svetu i u Srbiji 8. aprila obeležava se Svetski dan Roma, koji je ustanovljen s ciljem da se ukaže na njihov težak položaj i probleme Roma koji su najveća etnička zajednica u Evropi, a biblioteka u Vranju, organizacijom ovog događaja, daje doprinos očuvanje romske kulture i tradicije.

Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se od 1990. godine u znak sećanja na prvi Svetski kongres Roma, koji je održan od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona. Za romsku himnu je tada utvrđena pesma Đelem, đelem. Dogovoren je izgled zastave Roma, sa točkom kao centralnim simbolom. Na prvom kongresu je utvrđen i opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek.

Alija Krasnići romski je književnik i sakupljač narodnog stvaralaštva.

Rođen je 1952. godine u selu Crkvena Vodica, nedaleko od Obilića na Kosovu i Metohiji.

Piše poeziju i prozu za decu i odrasle, objavio je više od 70 knjiga poezije i proze, za šta je višestruko nagrađivan.

Zastupljen je u antologijama, prevođen na albanski, makedonski, turski i arapski.

U izdanju Romske knjige 2014. godine objavljeno mu je prvo izdanje Romsko-srpskog srpsko-romskog rečnika, sa oko sedamdeset hiljada reči iz više dijalekata romskog jezika koji se govore na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Objavio je i više drugih rečnika.

Autor je nekoliko antologija na romskom i srpskom jeziku, poput Antologije romskih pesnika i Antologije poezije na romskom jeziku na Balkanu i u Evropi.

Živi i radi u Subotici.

Najnovije vesti