Aleksandar Martinović na čelu Koordinacionog tela za jug Srbije

Vranje/Bujanovac - Novi predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu je Aleksandar Martinović, aktuelni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, objavljeno je na sajtu Koordinacionog tela.

Na tu funkciju imenovan je rešenjem Vlade Srbije od 8. juna.

To vladino telo je bilo bez predsednika od smrti Zorana Stankovića oktobra 2021. godine.

Imenovanje Martinovića za prvog čoveka Koordinacionog tela tumači se među lokalnim poznavaocima političke stvarnosti kao zaokret u državnoj politici prema ovom području.

Martinović je čovek od poverenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoko je pozicioniran u vladajućem SNS-u.

Njegov prethodnik Stanković nije imao tako čvrste veze sa vrhom srpske vlasti.

Koordinaciono telo formirano je krajem 2000. godine, tokom sukoba na jugu Srbije.

Ideja je bila da bude sponu lokalnih zajednica i centralne vlasti.

Prvi predsednik bio je Nebojša Čović.

Posle su njime rukovodili Rasim Ljajić, Milan Marković i Zoran Stanković.

Profil

Aleksandar Martinović, rođen je 1976. godine u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1999. Na istom fakultetu magistrirao je 2003. godine, a 2011. odbranio doktorsku disertaciju. U politici je od 1997. godine, najpre kao član Srpske radikalne stranke, a od 2012. Srpske napredne stranke. Član je Predsedništva i Glavnog odbora SNS-a. Za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije biran je šest puta: 2007, 2008, 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Za ministra državne uprave i lokalne samouprave imenovan je oktobra prošle godine. Oženjen je, otac jednog sina i dve kćerke.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...