Albansko-srpski rečnik na klik

Najveći ikada stvoreni albansko-srpski i srpsko-albanski onlajn rečnik od 20.000 reči predstavljen je u Prištini, na Evropski dan jezika, saopštio je UNMIK, a prenosi Telegraf.

UNMIK i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) podržali su novi onlajn rečnik, koji je prvi standardan rečnik izrađen u saradnji lingvista iz Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin zahvalio je IOM i britanskoj ambasadi na podršci i čestitao akademicima na njihovom dostignuću.

- Jezičke prepreke mogu obeshrabriti zajednice od potpunog ostvarivanja njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili produbljujući nepoverenje - naveo je Tanin.

On je naglasio značaj ove inicijative u duhu Foruma za izgradnju poverenja 2018. u Ljubljani, na kojem su učenje jezika i jezička raznolikost identifikovani kao centralni elementi međuetničkog pomirenja i dijaloga.

Rečnik predstavlja deo šireg programa za jezička prava, koji podržava britanska ambasada u Prištini i UNMIK.

Taj program, kako se dodaje u saopštenju, obuhvata onlajn platformu za učenje jezika VocUp, koja ima više od 22.000 korisnika, kao i kurseve u više opština širom KiM,

Rečnik će u narednim godinama biti proširen na 50.000 reči, a dostupan je ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti