Albanske stranke se nisu dogovorile: Država bira predsednika i privremeni organ NSA

Vranje - Nacionalni savet Albanaca (NSA) u naredna dva meseca dana vodiće predsednik i četiri člana koje izabere resorno ministarstvo jer na sednici saveta političke partije albanske manjine nisu mogle da se dogovore oko formiranja većine, javljaju Bujanovačke.

Nakon decembarskih izbora za članove saveta NSA, stranke do isteka zakonskog roka u petak u ponoć nisu uspele da naprave većinu i izaberu predsednika.

Najviše glasova na izborima osvojila je Partija za demokratsko delovanje, čiju je listu predvodio Ragmi Mustafi, koji je prethodne 4 godine vodio savet, ali su ova stranka i Alternativa za promene dobile isti broj mandata u Savetu, po 5.

Za većinu je potrebno 8 glasova u NSA koji broji 15 članova.

Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua je sa dva mandata tražio predsedničko mesto, na šta PDD kao pobednik izbora nije pristao.

Kako nezvanično saznajemo, dva člana Demokratske partije Nagipa Arifija, predsednika Bujanovca, nisu ni prisustvovali sednici.

"Ministarstvo rešenjem obrazuje privremeni organ upravljanja iz reda članova Nacionalnog saveta, vodeći računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi.

Privremeni organ imaće 4 člana i predsednika koje izabere ministar Tomislav Žigmanov i oni će voditi Savet 60 dana do novih izbora", kazao je za Bujanovačke jedan od članova NSA.

On dodaje da je neshvatljivo da su se sami Albanci ovako poigrali sa institucijom veoma važnom za njihovu zajednicu, vodeći računa samo o ličnim interesima.

"Preuzeli smo srpski model u borbi za vlast ali smo ga usavršili i razbili mit o jedinstvu Albanaca", prokomentarisao je za Bujanovačke jedan od sagovornika.

Najnovije vesti