Albanska opozicija u Bujanovcu traži smenu direktorke Doma zdravlja

Zbog zapošljavanja dvoje lekara srpske nacionalnosti u Domu zdravlja (DZ) Bujanovac, a ne i albanskih, opozicioni odbornici u bujanovačkoj Skupštini iz albanske Demokratske partije (DP) zahtevali su da lokalni parlament raspravlja o razrešenju direktorke te zdravstvene ustanove Lele Jovanović.

U svom zahtevu Demokratska partija je ostala usamljena, jer je Nenad Mitrović (SNS), šef srpskog dela opozicije, odnosno koalicije okupljene oko naprednjaka, rekao da će direktorka "svakako biti smenjena već od 1. januara 2020. godine" kada Dom zdravlja pređe u nadležnost resornog ministarstva, te da "nema potrebe sada raspravljati o smeni".

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je inicijativu odbornika DP-a okarakterisao kao "obično politikanstvo".

- Nisam video da ste se bunili što na putarinama na Koridoru 10 nije zaposlen nijedan Albanac od 18 novih radnika, a mi jesmo.

Sledeći konkurs u Domu zdravlja biće raspisan uskoro i to za četiri lekara.

Ako od tih četvoro troje ne budu Albanci, obećavam da ću se pridružiti vašoj inicijativi za razrešenje direktorke, ali do toga neće doći, jer će biti zaposleni Albanci - rekao je Kamberi.

Skupština je potom odbila da se u dnevni red uvrsti predlog odbornika DP-a.

Jovanović: Što niste tražili smenu kada su zapošljavani Albanci

Direktorka DZ Lela Jovanović poručila je odbornicima u SO Bujanovac i javnosti Bujanovca da je nedavna odluka o zapošljavanju dvoje lekara srpske nacionalnosti bila lično njena, doneta "bez ikakvog političkog ili nacionalnog predznaka".

– Lično sam se izborila za saglasnost Ministarstva za prijem dvoje lekara. Jedna od njih je Milica Timić, ćerka nekadašnje naše radnice Sunčice Timić, koja je prerano preminula. Milica Timić i njen brat, takođe lekar, nemaju sredstava za život i iza ove odluke stojim, ubeđena da sam ispravno postupila - rekla je direktorka Jovanović, odgovarajući na pitanja odbornika tokom rasprave o izveštaju o radu Doma zdravlja za 2018. godinu.

Ona je napomenula da je ministarstvo odobrilo zapošljavanje dva lekara – jednog na neodređeno vreme i drugog kao zamenu za zaposlenog koji odlazi na specijalizaciju.

- Što me niste smenili kada sam zapošljavala doktore Albance ili ih slala na specijalizacije - upitala je Jovanovićeva odbornike opozicione Demokratske partije koji su predlagali njenu smenu.

Najnovije vesti