Albanci sa juga pre 32 godine na referendumu izglasali pripajanje Kosovu

Vranje - Na današnji dan 1992. godine završen je referendum na kojem se gotovo 100 odsto Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju s pravom pripajanja Kosovu, podsećaju Bujanovačke.

Na godišnjicu referenduma – 32 godine kasnije, jedan od vodećih političara u Bujanovcu Šaip Kamberi poručuje da je rezultat referenduma najveći podsticaj u nastavku zajedničke političke bitke.

Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Kamberi kaže i da referendum ostaje najveća istorijska prekretnica, kombinacija narodne hrabrosti i političke vizije.

"Kao takav, referendum simbolizuje početak napora Albanaca iz Doline za pravdom i jednakošću.

I od tada, referendum od 1. i 2. marta je naš najveći podsticaj u nastavku naše zajedničke političke bitke.

Kao putokaz, neka ostane nama i generacijama koje dolaze, a zahvalnost svima koji su svojim znanjem i hrabrošću omogućili realizaciju ovog političkog čina", navodi on u svojoj objavi.

Na referendumu se glasalo dva dana 1. i 2. marta 1992. godine na 75 biračkih mesta u privatnim prostorijama.

Glasalo je više od 46.000 birača ili 98 odsto, koji su odgovorili pozitivno.

Referendum je proglašen veoma uspešnim.

Izjašnjavanje, međutim, nisu priznali ni tadašnja država, ali ni međunarodna zajednica.

Organizacija referenduma 1. i 2. marta 1992. godine zaostavština je dve najstarije političke stranke koje okupljaju Albance juga Srbije, PDD i DPA, koje su dve godine pre toga započele sa nezavisnom političkom organizacijom Albanaca na jugu Srbije.

Najnovije vesti