Albanci sa juga na parlamentarne izbore idu sa jednom listom

Vranje/Preševo - Albanske stranke sa juga Srbije u utorak popodne postigle su konačan dogovor o zajedničkom učešću na republičkim izborima u Srbiji 21. juna, javlja portal Bujanovačke.

Dogovor je postignut posle serije sastanaka koji su trajali nekoliko dana u Preševu uz prisustvo ambasadora Albanije u Beogradu Ilir Bočka.

Predstavnici stranaka koje okupljaju Albance uspeli su da prevaziđu međusobne nesporazume i podele.

Nastupiće na izborima pod zajedničkom listom "Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina" koju će predvoditi Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Nije bilo nikakvih nesporazuma, razgovarali smo o tehničkim detaljima poput toga koja će partija da kandiduje žene za listu, o strategiji u vezi sa sakupljanjem potpisa koje bi trebalo da počne posle proslave Bajrama sledeće sedmice - pišu Bujanovačke, pozivajući se na neimenovani izvor koji je prisustvovao sastancima.

Drugi na listi trebalo bi da bude kandidat stranke Alternativa za promene koju predvodi Šćiprim Arifi, treći Demokratske partije Nagipa Arifija, četvrti Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua, a peti predstavnik iz Preševa.

Za podnošenje izborne liste potrebno je 10.000 glasova.

Albanci očekuju najmanje dva mesta u srpskom parlamentu.

Jedan od faktora koji mogu uticati da se ovaj cilj ispuni je i taj što će istog dana biti održani i lokalni izbori, ali činjenica da nema albanske stranke koja će pozivati na bojkot republičkih izbora, ocenjuju sagovornici portala.

Albanski lideri su sporazum o zajedničkom nastupu sklopili januara u Tirani pod pokroviteljstvom Genta Cakaja, ministra inostranih poslova Albanije.

U aktuelnom sazivu parlamenta Albance predstavlja Fatmir Hasani iz PDD-a.

Prema zakonskim izmenama iz 2004. godine manjinske partije moraju da pređu samo "prirodni izborni prag".

On podrazumeva da je jedan skupštinski mandat jednak broju građana koji su glasali na izborima podeljenim sa ukupnim brojem skupštinskih mandata (250).

Najnovije vesti