Aktuelne teme: Povezivanje lokalnog stanovništva i migranata FOTO/VIDEO

Migranti koji prolaze kroz Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi dožive u proseku 13 traumatskih događaja u zemlji porekla, a 80 odsto njih doživi 6 i više, pokazuju podaci iz istraživanja programa podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

- Tokom puta dožive još 10 traumatskih događaja u proseku, njih 90 odsto doživi 3 i više, a samo 3 odsto ne doživi nijedan.

Uočen je trend opadanja broja traumatskih događaja u zemlji porekla, i porast broja takvih događaja tokom puta, odnosno u zemlji privremenog boravka - piše u istraživanju.

Razgovaralo se na tribini u Vranju i o odnosu medija prema pitanjima migranata.

Domaćin tribine bila je predstavnica Mreže psihosocijalnih inovacija (PIN) Dunja Božović, gosti "Njuzovci" Marko Dražić i Jelisaveta Miletić, dok su građani Vranja aktivno učestvovali u razgovorima.

Na tribini o migrantima u Srbiji, koja je održana u Biblioteci Bora Stanković u Vranju, organizatori događaja imali su priliku da sa lokalnim stanovništvom i ljudima sa portala News.net, popularnim "Njuzovcima", razgovaraju o aktuelnoj situaciji i stavovima u lokalnoj zajednici kada su migranti i izbeglice u pitanju.

Rezultate istraživanja predstavila je nevladina organizacija Mreža psihosocijalnih inovacija (PIN).

Reč je o istraživanjima o traumatskim iskustvima koje izbeglice doživljavaju u zemljama porekla i tokom tranzita, prikupljene tokom trogodišnjeg rada na terenu u direktnom kontaktu sa izbeglicama.

Takođe, analizirani su konkretni primeri iz štampe i elektronskih on line izdanja medijskih kuća.

Gosti su mogli čuti i konkretne primere problema koje lokalno stanovništvo u izolovanim slučajevima imalo sa migrantima.

Akcije povezivanja lokalnog stanovništva i migranata organizovane su u Vranju, u okviru programa Podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Neformalni sportski događaj odigrao se u Sportskoj hali u Vranju, a obuhvatio je zajedničko igranje basketa, takmičenje u izvođenju slobodnih bacanja i kriketu, sportovima kojima je lokalno stanovništvo podučavalo migrante i izbeglice koji trenutno borave u Prihvatnom centru u Vranju.

Aktivnosti su podržali satirični web portal Njuz.net iz Beograda, koji se pridružio sportskoj akciji i čiji su predstavnici učestvovali na tribini.

- Cilj ovih događaja je da se kroz zajedničke aktivnosti lokalnog stanovništva i migranata i izbeglica podstiče otvorenost društva prema različitostima.

Tako se prenose i poruke da prave utiske o bilo kojoj osobi ili grupi ljudi možemo da steknemo tek kada ih lično upoznamo, razmenimo priče, posedujemo tačne i proverene informacije - saopšteno je iz PIN-a.

Najnovije vesti