Akcija Zagrljaj za poneti Odbora za ljudska prava i SOS Kutka

Povodom obeležavanja Dana zaljubljenih aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje organizovaće u četvrtak 14. februara u 12 časova akciju "Zagrljaj za poneti", zajedno sa SOS Telefonom Vranje i Odborom za ljudska prava Vranje.

U sklopu akcije na centralnom gradskom šetalištu biće postavljen štand na kome će građani i građanke dobijati kupone za zagrljaje, koje će deliti mlade aktivistkinje SOS Kutka za devojke.

- Cilj ove akcije jeste širenje svesti i podsticanje mladih na borbu protiv svih vrsta nasilja kao deo borbe SOS Kutka za devojke Vranje za poboljšanje prava žena i devojaka i svesti o rodnoj jednakosti.

Iskrena želja mladih aktivistinja SOS Kutka za devojke Vranje je da na akciju pozovu i okupe što veći broj građana i građanki, koji će kroz besplatne zagrljaje shvatiti važnost i veličinu uloge ljubavi u borbi protiv nasilja nad ženama I devojčicama - navode iz Odbora za ljudska prava.

Akcija “Zagrljaj za poneti” je deo aktivnosti koje SOS Kutak za devojke Vranje sprovodi od januaru 2018. godine.

- Postojanje Kutka pomoglo je devojkama da prepoznaju i usavrše veštine za prepoznavanje partnerskog nasilja i nasilja nad ženama u porodici, kao i promovisanje rodne ravnopravnosti.

Pružio je podršku devojčicama kada je u pitanju nasilje u porodici i rizično ponašanje i edukovao ih da prepoznaju nasilje, postavljaju ograničenja, promene svest o ovom problem, a one su kasnije postale prenosioci znanja za prijatelje i drugu školsku decu - navodi se u saopštenju.

U prostorijama SOS Kutka za Devojke organizovane su radionice "Čajanke", a neke od tema bile su etiketiranje, rod i pol, biti žena/biti muškarac, ljubavni odnosi, žensko telo, reproduktivno zdravlje i seksualno prenosive bolesti, kontracepcija, šta je nasilje i ciklus nasilja, nasilje na internetu, prekidanje tišine i traženje pomoći.

Kroz ove radionice edukovano je i informisano više od 500 devojaka.

Najnovije vesti