Akcija Sigurna kuća = demokratija u subotu u Vranju

Ulična akcija i performans "Sigurna kuća = Demokratija" biće organizovana u Vranju u subotu 14. septembra od 19 časova na centralnom gradskom šetalištu u Vranju, u organizaciji lokalnog Odbor za ljudska prava Vranje – program SOS telefona Vranje i SOS kutka za devojke.

- Ovom uličnom akcijom i performansom želimo da ukažemo građankama i građanima Vranja na problem porodično– partnerskog nasilja, na značaj postojanja i rada regionalne Sigurne kuće u zaštiti žena koje imaju iskustvo porodično– partnerskog nasilja i njihovih života.

Smatramo da je postojanje i rad Sigurne kuće važna karika demokratije u društvu.

Javnost Vranja biće detaljnije informisana o tome kako prepoznati porodično–partnesko nasilje, kome se obratiti i kako se zaštititi, o radu Sigurne kuće i radu SOS Telefona Vranje - navodi se u pozivu za ovaj događaj.

Iz Odbora za ljudska prava podsećaju da je od početka 2019. godine u Srbiji u porodično–partnerskom nasilju ubijeno 15 žena, a da je jedna žena izvršila samoubistvo nakon dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

- SOS Telefon Vranje je u periodu od 1. januara do 30. juna 2019. registrovao 522 poziva.

Za pomoć i podršku obratile su se 72 žene.

Udruženje građana CRTA, sa mrežom partnera organizuje, prvi put ove godine, Festival demokratije od 13. do 15. septembra u više gradova u Srbiji.

Širom sveta se poslednjih godina organizuju slični festivali koji slave demokratske vrednosti, kao odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija suočava - navodi se u saopštenju.

Festival se organizuje pod sloganom "Nema povlačenja" i pokrenut je radi popravljanja demokratskog raspoloženja.

Najnovije vesti