Akcija Daj pedalu raku u Vranju: Podrška ženama u borbi sa karcinomom

Borba protiv karcinoma nije borba pojedinca već čitavog društva i da svaki građanin mora da da svoj doprinos merama prevencije, rekao je doktor Kostica Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice Zdravstvenog centra Vranje na otvaranju akcije “Daj pedalu raku”.

- Sa mojim saradnicima i pacijentima, ja se već 18 godina borim sa ovom teškom bolešću i naglašavam da je udeo genetike u razvoju karcinoma samo 10 posto, a da su 90 odsto stvari na koje možemo da utičemo.

Zbog toga, naglašavam da su u toj borbi najvažniji redovni pregledi, prevencija i edukacija - dodao je Zdravković.

Ispred zgrade Gradske uprave grada Vranja održana je akcija “Daj pedalu raku”, koja se organizuje širom Srbije u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je “da se ove godine Vranje priključilo akciji i da je veoma važno podizati svest žena o značaju prevencije u borbi sa karcinomom”.

- Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke.

Prema statističkim podacima 1.600 žena godišnje umre od ove opake bolesti.

Mi kao lokalna samouprava smo prošle godine organizovali u Gradskoj upravi sistematski pregled svih zaposlenih i koristim priliku da pozovem sve poslodavce da to učine za svoje zaposlene.

Ovom prilikom moramo da se podsetimo našeg velikog doajena hirurgije Vukašina Antića, koji je svakog oktobra organizovao niz predavanja na ovu temu kako bi probudio svest kod žena o važnosti prevencije i edukacije i koji je ceo svoj život posvetio borbi sa ovom bolešću.

Svim ženama koje se bore sa karcinomom želim da pružim nadu, a lokalna samopurava će uvek pružiti punu podršku - rekao je Milenković.

Podizanjem zastave tačno u podne u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji označen je početak biciklističke trke, kojom je na simboličan način pružena podrška svim ženama koje sa bore sa karcinomom dojke.

“Daj pedalu raku 2020” organizuje Ženski centar “Milica” iz Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Najnovije vesti