Žive larve muve koja uništava citruse i breskve u voću na prelazu Preševo

Vranje/Preševo - Prisustvo živih larvi muve, koja nije prisutna na teritoriji Republike Srbije i čije je unošenje i širenje zabranjeno, ustanovio je granični fitosanitarni inspektor kontrolom pošiljke južnog voća na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije odmah je zabranilo uvoz pomorandži i mandarina iz Grčke, koje je uvozila jedna kompanije iz Beograda i to "zbog prisustva živih larvi "mediteranske voćne muve".

Kako se navodi u ranom upozorenju ministarstva, u pitanju je "jedna od najvećih štetočina plodova voća i povrća koja napada više od 350 biljnih vrsta, a najveću štetu nanosi citrusima i breskvama".

Sporna pošiljka južnog voća sadržala je 4.480 kilograma pomorandži i 16.460 kilograma mandarina koje je u Srbiju poslala jedna grčka kompanija.

- Uvozniku je data mogućnost da se uzorak sa štetnim organizmom prosledi zvaničnoj laboratoriji na analizu, ali se uvoznik izjasnio da želi da se pošiljka vrati dobavljaču, nakon čega je doneto rešenje o zabrani uvoza i naređeno vraćanje pošiljke pošiljaocu - navode iz ministarstva.

Najnovije vesti